SUN & SEA

2.11 – 14.11 2021

Sun & Sea är en kritikerrosad litauisk opera-performance, prisad med Guldlejonet som det bästa bidraget på 2019 års Venedigbiennal. Verket – en levande installation utan början eller slut – visas på Malmö Konsthall den 2–14 november 2021. Malmö Konsthall är den första konstinstitutionen att visa verket i Sverige efter verkets internationella framgångar.

Föreställningar
Drop in, ingen förhandsbokning.

Tisdag 2.11 kl. 13–17
Onsdag 3.11 kl. 13–17
Torsdag 4.11 kl. 13–17
Fredag 5.11 kl. 13–17
Lördag 6.11 kl. 13–17
Söndag 7.11 kl. 13–17
Måndag 8.11 STÄNGT
Tisdag 9.11 kl. 13–17
Onsdag 10.11 kl. 17–21
Torsdag 11.11 kl. 13–17
Fredag 12.11 kl. 13–17
Lördag 13.11 kl. 13–17
Söndag 14.11 kl. 13–17

Utställningshallen är öppen endast under föreställningstiderna ovan.

 

 

Föreställ dig en sandstrand – dig själv på den, eller bättre: ståendes ovanför. Den brännande solen, doften av solskyddskräm, synen av färgglada badkläder, svettiga handflator och ben – lata kroppar utspridda över en mosaik av handdukar. Föreställ dig barnens glada tjut, ljudet av skratt, av en glassbil i fjärran. Den musikaliska rytmen av vågor som slår mot stranden, ett lugnande ljud (på denna strand, inte någon annanstans). De skrynkliga plastpåsarna som virvlar runt i luften, deras tysta, manetliknande flytande under vattenytan. Dånet av en vulkan, ett flygplan eller en motorbåt. Sedan en kör av sånger: vardagliga sånger, sånger sprungna ur oro och tristess, sånger om nästan ingenting. Och under dem: det långsamma knakandet av en utmattad jord, en flämtning.

Sun & Sea är en brännande konstupplevelse i flera bemärkelser. Under en artificiell sol tar föreställningen med lätt hand upp akuta frågor om hållbarhet och ekologi, om trötta kroppar och en trött planet. Dystopiska teman behandlas i en lättjefull miljö, på en sandstrand som för många är synonymt med semester och avkoppling. 

Upphovsmännen bakom den originella operan är den kvinnliga trion Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė och Lina Lapelytė. Curator för projektet är Lucia Pietroiusti, Curator of General Ecology, Serpentine Gallery, London.

Konstnärernas egna ord om Sun & Sea:

Sun & Sea skapades utifrån en visuell idé: semesterfirare som ligger på en sandstrand och sjunger, halvnakna kroppar som observeras uppifrån – från solens perspektiv, som om människorna vore insekter. Efter den visionen tog det fyra år tills vi hittade en parallell mellan människokroppens bräcklighet och den enorma planetkroppens förgänglighet. Trots att vi insåg att verket på något sätt skulle ta sig an klimatförändringar var vi tveksamma till hur ett så stort och akut tema skulle kunna behandlas på ett finkänsligt, icke alarmistiskt och samtidigt bildande sätt. Verkets libretto är en mosaik av berättelser bestående av inre monologer, drömmar och tankar, framförda av semesterfirarna både genom solosång och i kör. Potpurrit av berättelser kan vid första anblick låta som ett vardagligt och bekymmersfritt sorl, men den liturgiska och syntetiska oceanen av sånger gömmer ett överhängande hot. Det är en motsägelsefull bild som uppenbarar sig – semesterfirarna smuttar på söta Piña Coladas i samma takt som jordens resurser sinar.

Besöksinformation

Drop in, ingen förhandsbokning.

Om du besöker oss i rullstol eller permobil; hör av dig till info.konsthall@malmo.se innan ditt besök.

Varje föreställning loopar i fyra timmar. Som publik har du möjlighet att uppleva verket i 30 minuter. Performancen & librettot är på engelska.

Publiken tar del av verket från en upphöjd platå på cirka tre meter ovanför marken. Om du besöker utställningen med barn; håll barnet i handen under hela föreställningen.

Librettot för Sun & Sea kommer att kunna laddas ner gratis till smarttelefon via en QR-kod på plats. Det finns också möjlighet att köpa det tryckta librettot.

Medverkande

Sun & Sea
En opera-performance av Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė och Lina Lapelytė

Koncept och idéutveckling: Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė och Lina Lapelytė
Regi och Scenograf: Rugilė Barzdžiukaitė
Librettist: Vaiva Grainytė
Kompositör och Musikledare: Lina Lapelytė
Curator: Lucia Pietroiusti
Turnéledare / Scenmästare: Erika Urbelevič
Producent: Aušra Simanavičiūtė

Medverkande: Svetlana Bagdonaitė, Eglė Paškevičienė, Marco Cisco, Lucas Lopes Pereira, Artūras Miknaitis, Kalliopi Petrou, Nabila Dandara Vieira Santos, Ieva Skorubskaitė, Yates Norton, Elisabetta Trevenzuoli, Annapaola Trevenzuoli, Jonas Statkevičius, Vincentas Korba, Jeronimas Petraitis, Juozas Petraitis, Pranas Petraitis.

Ljudingenjör: Tautvydas Navikas

Producenter: Neon Realism
Samproducenter: Akademie Schloss Solitude; Goethe-Institut; JCDecaux; Münchner Kammerspiele; National Gallery of Art, Vilnius; Nida Art Colony of Vilnius Academy of Arts; Staatsschauspiel Dresden; The Momentary, Arkansas.

Beställare (Sun & Sea (Marina), Venice, 2019): Rasa Antanaviciute

Mecenater (Sun & Sea (Marina), Venice, 2019): Lithuanian Council for Culture; Ministry of Culture of the Republic of Lithuania; Laurenz Foundation, Basel; Vilnius City Municipality.

Sun & Sea görs i samarbete med Biblioteken i Malmö med stöd från Samarbetsfonden Sverige-Litauen, Statens Kulturråd, Nordiska Kulturfonden, Malmö Förskönings- och planteringsförening (Plantan), Miljöförvaltningen och Kulturförvaltningen vid Malmö stad. Tack till Litauens ambassad i Stockholm.

 

 

Pressbilder

 

Bild: Sun&Sea (Marina), opera-performance av Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė och Lina Lapelytė på Venedigbiennalen 2019. © Andrej Vasilenko

Utskriftsversion