CEIJA STOJKA

30.1 – 18.4 2021

Ceija Stojka (1933–2013) var en romsk konstnär och författare. Stojka föddes i Steiermark i Österrike, där hennes kringresande familj försörjde sig på handel. Efter Nazitysklands annektering av Österrike förföljdes hennes familj i likhet med andra romer, greps och skickades till koncentrationsläger. Hon vara bara knappt 10 år gammal när hon kom till Auschwitz. Stojka överlevde koncentrationslägren Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück och Bergen-Belsen, men inte förrän fyrtio år efter befrielsen 1945 började hon berätta om sina minnen och upplevelser i ord och bild.

Hennes böcker och målningar hör till de allra första vittnesmålen om vad som hände romerna under Förintelsen. Under sin livstid producerade Stojka, som var autodidakt (självlärd), cirka tusen verk som skildrar tiden före och efter nazisternas intåg i Österrike. Malmö Konsthall visar ett urval på cirka 140 verk av hennes målningar och teckningar. Curatorer: Noëlig Le Roux och Xavier Marchand.

Utställningen görs i samarbete med Ceija Stojka International Fund och i dialog med Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC) i Malmö.

Ceija Stojka, Utan titel, 1995, Akryl på kartong, 69,5 x 99 cm, Collection Antoine de Galbert, Paris ©Célia Pernot.

Pressbilder

Utskriftsversion