Program

NY AUDIOGUIDE - A guided tour

Från 6.6

Nu finns visningar av utställningen, anpassade för vuxna eller barn, att lyssna på direkt i mobilen! Ladda ned appen A guided tour genom App Store eller Google Play och följ med på den visning som passar dig bäst. Det går även bra att ladda ned appen och lyssna på visningarna hemma.

SKAPANDE VERKSTAD PÅ KONSTHALLSTORGET I SOMMAR

Onsdagar 10.6–12.8

I sommar ordnar Malmö Konsthall skapande verkstäder utomhus på Konsthallstorget varje onsdag under perioden 10.6–12.8 kl 13–16.30. Vid dåligt väder är vi inomhus. Verkstäder ordnas också vid några tillfällen på Varda (i Vänskapsparken) och olika områdesbiblioteken.

Under ledning av våra konstpedagoger får ni skapa egen konst med inspiration av sommarens utställning Från dag till dag med konstnären Luca Frei, född i Schweiz och bosatt i Malmö. Utställningen presenterar en bred konstnärlig produktion och sammankopplar både design, hantverk, arkitektur, akustik och visuellt skapande. På den skapande verkstaden får ni möjlighet att jobba med olika material och vi erbjuder handledning i olika tekniker – kom gärna med egna idéer så hjälper vi till! 

Alla åldrar är välkomna!

Om covid-19: För att minimera risken för smittspridning under covid-19 har vi ett begränsat antal platser på våra verkstäder. Viss väntetid kan därför uppstå. Inga föranmälningar. Varmt välkommen om du är frisk!

Skapande verkstad på Konsthallstorget
Varje onsdag under perioden 10.6 – 12.8 klockan 13–16.30
Verkstäderna inkluderar en kort familjevisning av utställningen kl 13 och 15

Skapande verkstad på Varda, i Vänskapsparken
Tisdag 16.6 kl 13–15
Måndag–onsdag 13.7–15.7  kl 13–15

Arabisktalande pedagog finns på plats. 

Skapande verkstad på stadsområdesbiblioteken
Torsdag 6.8 kl. 13–15, Oxiebiblioteket
Torsdag 6.8 kl. 13–15, Stadsarkivet
Tisdag 11.8 kl. 13–15, Husiebiblioteket
Onsdag 12.8 kl. 13–15, Bellevuegårdsbiblioteket
Fredag 21.8 kl. 13–15, Garaget

KONSTTÄVLING

4.5–30.8

Är du 15-25 år? Vill du ha med ditt konstverk i Malmö Konsthalls kalender för 2021?

Vi vill veta vad Malmö är för just dig. Skapa ett konstverk under temat ”Mitt Malmö” och skicka in en bild på det färdiga verket till oss. Du kan låta dig inspireras av en plats i Malmö som betyder mycket för dig eller en känsla som väcks när du tänker på staden. Det kan vara allt du vill att det ska vara!

Tolv utvalda verk får vara med i 2021 års kalender! Vi publicerar också bilder av verken på Malmö Konsthalls Instagramkonto och Facebooksida.Vi tar emot bidrag i två omgångar. Den första omgången har deadline den 15 juni och den andra omgången den 30 augusti. För att delta ska du vara i åldern 15–25.

Om du behöver inspiration för att komma i gång kan du kostnadsfritt hämta en påse med skisspapper och pennor i Malmö Konsthalls bokhandel. Du behöver inte använda dig av innehållet när du skapar ditt verk – alla tekniker och material är godkända.

Mejla din bild till: ylva.brannstrom@malmo.se

Spara ditt verk för att få med det i kalendern.

Artist talk: Jonas Georg Christensen & Peter Olsen
Söndag 16.8 kl. 15

Mellanrummet

Möt de båda danska konstnärerna Jonas Georg Christensen och Peter Olsen, som under perioden 2009–18 arbetat tillsammans med serien Paintworks. Detta gemensamma projekt visas i Mellanrummet på Malmö Konsthall under sommaren och presenteras också i boken Paintworks, som gavs ut förra året.

Paintworks visar de subtila väggmålningar som konstnärerna utan tillstånd gjort direkt på olika industriella och offentliga byggnader i Danmark. Deras ingrepp i byggnadernas senmoderna fasader är diskreta och minimalistiska. Ingreppen följer hela tiden den existerande arkitekturens linjer och kan uppfattas som en åter-aktivering av byggnadens ytor i det offentliga rummet.

Christensen och Olsen intresserar sig för spänningsfältet mellan fotografi, måleri, arkitektur och det offentliga rummet. De kommer att berätta mer om tankarna bakom serien Paintworks och hur de gått tillväga i praktiken, både när de utförde muralmålningarna och när de avfotograferade dem. Varje fotografiskt verk kan vara uppbyggd av upp emot 200 fotografier.

Jonas Georg Christensen (f. 1983) är utbildad vid Det Fynske Kunstakademi (2008), Det Jyske Kunstakademi (2011) samt Det Kgl. Danske Kunstakademi (2016). Bor och arbetar i Köpenhamn. I sitt konstnärskap intresserar han sig för organisation – i ordets alla aspekter. I sina visuellt baserade verk lyfter Christensen frågor rörande system, makt, rättigheter och normer.

Peter Olsen (f. 1982) är utbildad vid Det Jyske Kunstakademi (2006–2011) i Danmark. Bor och arbetar i Köpenhamn. Ofta är ett specifikt material utgångspunkten för hans verk, dess materialitet och en grundläggande fascination relaterat till det. Olsen arbetar i det offentliga rummet och hans färdiga verk är resultatet av ingrepp där.

Bild: Jonas Georg Christensen och Peter Olsen. Grått på rött (avfotograferad 22 januari). Från serien Paintworks.

KONSERT: Halvcirkel
Onsdag 19.8 kl 18

Utställningshallen

Malmö Konsthall gästas av den danska stråkkvartetten Halvcirkel, som primärt spelar nyare klassisk musik i en mix av improvisation och komposition. Halvcirkel spelar alla sina konserter utan noter och utan ”regler”. Det är ett medvetet beslut för att skala av så många lager som möjligt mellan publiken och sig själva. Deras nyckelord är närvaro och intensitet.

I deras undersökande metod att närma sig musik har det varit naturligt att skapa samarbeten med nu levande kompositörer, där musiken skapas i mötet mellan komponisten och ensemblen. Halvcirkel kommer att framföra utdrag ur Salome Dances for Peace for String Quartet från 1986 av den amerikanska kompositören Terry Riley, som ensemblen träffade i USA i år. Här möter minimalism indiska rytmer och improvisation. Det första stycket i kvällens program, Fragment 94, skrevs 2018 direkt till Halvcirkel och är ett samarbete med den danska komponisten Anders Lauge Meldgaard, där han utgått ifrån en kärleksdikt av Mette Moestrup, som i sin tur utgått ifrån den antika, grekiska diktaren Sapfos fragment. I verket utforskas varje ords egna musikaliska universum.

Kvällens program
– Anders Lauge Meldgaard: Fragment 94 (2018)
– Terry Riley: Salome Dances for Peace for String Quartet (1986)

Halvcirkel
Bettina Marie Ezaki, violin
Pernille Kristiansen, violin
Mika Persdotter, viola
Nicole Hogstrand, cello

Halvcirkel, som bildades 2015 i Köpenhamn, har gett ut två album: Halvcirkel och senast The Gift som fått beröm för sin originella och modiga ingång till klassisk musik, bl. a i Gramophone (februari 2018). Gruppen är i 2020–2022 mottagare av Statens Kunstfond legat ”Den unge kunstneriske elite”.

Fri entré, men begränsat antal platser p g a Covid-19.
Insläpp från kl. 17:30 från restaurang Smak. Konserten varar ca 1 timme.

ARTIST TALK: Luca Frei
Onsdag 26.8 kl 18

Utställningshallen

Luca Frei berättar om sitt konstnärskap med utgångspunkt i sin pågående utställning Från dag till dag på Malmö Konsthall. Utställningen visar verk från 2002 fram till idag, varav många aldrig tidigare visats i Sverige. Frei låter lekfullt form, färg och material ta plats i rummet och för samman olika konstformer som skulptur, installation, hantverk, design och arkitektur. Tiden som spenderas med verken tillsammans med relationen mellan den egna kroppen och arkitekturen sätts i fokus.

Luca Frei är född 1976 i Lugano, Schweiz, men bosatt och verksam i Malmö sedan 2000. Utbildad vid Edingburgh College of Art (1997–2000) och Konsthögskolan i Malmö (2000–2002). Tidigare separatutställningar inkluderar Kunsthaus Glarus; Bonner Kunstverein, Bonn; Museo Cantonale d’Arte, Lugano, och Lunds konsthall. Grupputställningar inkluderar bland andra Haus der Kulturen der Welt, Berlin; The National Museum of Modern Art, Kyoto; Centre Pompidou, Paris; Museum of Contemporary Art Antwerp, och Moderna Museet, Malmö/Stockholm.

Fri entré, men begränsat antal platser p g a Covid-19. På svenska.
Insläpp från kl. 17:30 från restaurang Smak.

Bild: Luca Frei, Malmö Konsthall 2020. Foto: Helene Toresdotter

PERFORMANCE: Simone Forti’s See Saw
Söndag 30.8 kl 14.30

(med plats för 50 personer inne i konsthallen)

Luca Freis omarbetning av Simone Forti’s performance See Saw från 1960 framförs på sista dagen av utställningen Från dag till dag av tre dansare (Nidia Martínez Barbieri, Khamlane Halsackda & Majula Drammeh) från gruppen Nya rörelsen. Performancen utmanar uppfattningen om vad som utgör dans, rörelse och komposition, och tar cirka 15 minuter. Den utspelar sig huvudsakligen vid fönstret ut mot Magistratsparken och kan ses även utifrån. Verket uppfördes för första gången i Luca Freis regi på Moderna Museet 2015.

Simone Forti. See Saw, 1960. Performance med gungbräda i plywood. Dimensioner och varighet varierar. The Museum of Modern Art, New York. Avdelning för medie- och performancekonst. © 2020 The Museum of Modern Art, New York. Bild från Hollybush Gardens i London.

Utskriftsversion