Program

SKAPA PÅ KONSTHALLSTORGET I SOMMAR
23.6–28.8 kl 13–16.30

Konsthallstorget

Kom och skapa med oss på Konsthallstorget! Vi inspireras av utställningen med José Leonilson och testar olika material och tekniker. Drop in, men begränsat antal platser. Ingen förbokning, så viss väntetid kan förekomma. Passa då gärna på att utforska utställningen med vår audioguide eller karta för familjer. Verkstan är öppen för alla åldrar och ordnas på Konsthallstorget kl 13–16.30.

Alla verkstäder ordnas utomhus, på Konsthallstorget, med anledning av Covid-19. Vid mycket regn ställs verkstaden in. Är du osäker på vad som gäller just den dag du är intresserad av att delta, ring vår bokhandel/reception för info: 040-34 60 00.

Juni
Onsdag 23.6 och 30.6

Juli
Lördag 3.7, 10.7, 17.7, 24.7, 31.7
Onsdag 7.7, 14.7, 21.7, 28.7

Augusti
Onsdag 4.8, 11.8
Lördagar 7.8, 14.8, 21.8, 28.8

SKAPANDE VERKSTÄDER PÅ OMRÅDESBIBLIOTEKEN

Verkstäderna är utomhus och kan komma att ställas in vid dåligt väder. Drop in, men begränsat antal platser. Ingen förbokning. För alla åldrar.

Lindängenbiblioteket
Ti 29.6 kl 14–16

Limhamnsbiblioteket
To 1.7 kl 10–12

Kirsebergsbiblioteket
To 1.7 kl 14–16

Tygelsjöbiblioteket
Ti 6.7 kl 14–16

Bellevuegårdsbiblioteket
Ons 7.7 kl 10–12

Oxiebiblioteket
Ons 7.7 kl 14–16

Husiebiblioteket
To 8.7 kl 14–16

Garaget
To 5.8 kl 14-16

Konsthallen ordnar även skapande verkstäder på Medborgarkontoret Varda i Rosengård under vardagar i juli kl 11–14. Arabisktalande pedagog på plats. I samarbete med Bästa sommaren.

KREATIV PRIDE-UTSTÄLLNING MED MALMÖ KULTURSKOLA
24.6 – 22.8

Verkstan

Kreativ pride är en utställning av och med HBTQ+ elever från Kreativ pride tillsammans med fotoelever från Malmö Kulturskolas fotokurser.

Kreativ Pride är både till för dig känner dig som en HBTQ-ungdom eller har vuxit upp i en HBTQ-familj, men också för dig som tycker att detta med Pride och HBTQ känns viktigt och spännande. Kanske vill du lära dig mer, kanske är du lite osäker på vem du är?

Under våren har Malmö Kulturskola ordnat tre fullsatta Pride-kurser, Kreativ Pride, för unga i åldern 11–16 på Malmö Konsthall. Kurserna har riktat sig till unga med intresse för HBTQ-frågor med målet att motverka utanförskap och ge unga möjlighet att träffas, umgås och skapa kreativt tillsammans.

Under kurserna har samtal om HBTQ-rättigheter, könsnormer, identitet, Pride och lika rättigheter kombinerats med kreativt skapande utifrån dessa teman. Deltagarna har bland annat målat, tryckt egna t-shirts, skulpterat fotograferat, skapat ansiktsmasker och skapat flaggor med Pride-tema. Under sommaren ända fram till och med pride får Malmöpubliken möjlighet att ta del av verken, som visas i Verkstan på Malmö Konsthall. Ungdomarna har själva fått utifrån deras egna kulturella identitet fått skapa konstverk tillsammans.

Under läsåret 2020/2021 har alla fem fotogrupper i Kreativ Fotografi, en kurs på Malmö Kulturskola, letat motiv i regnbågsflaggans färger. Tillsammans har de skapat ett fem meter långt och drygt två meter högt monokromt fotocollage under ledning av  deras kulturpedagog inom fotografi, Laurentia Flote. Kreativ Fotografi är en kurs som är till för dig som vill utvecklas som fotograf och skapa bilder med digitalkamera. På Malmö Konsthall har kursdeltagarna skapat under ledning av konstpedagog Joakim Danell.

LÅDCYKELTURNÉ MED SKAPANDE VERKSTAD

Olika platser i Malmö

I sommar kan du ta del av Konsthallens lådcykelturné med skapande verkstäder på olika platser i Malmö!

Kulturförvaltningen har gjort en kartläggning av var i Malmö det finns minst aktiviteter för barn och unga under sommarlovet, och dessa områden fokuserar vår uppsökande verksamhet på i sommar. Malmö Konsthalls pedagoger gör en turné med uppemot 40 workshops på olika platser, där vi tar avstamp i utställningen på Malmö Konsthall med den brasilianska konstnären José Leonilson.

Han arbetade självbiografiskt och ofta i textil, där han inspirerades av Shaker-rörelsens broderade kartor över de egna ägorna. Därför får deltagarna göra gemensamma kartor över sina delar av Malmö. Vi samlar sedan de stora gemensamma konstverken i en utställning i Verkstan på Malmö Konsthall, som en kartläggning av dessa vita fläckar på Malmökartan.

I turnén besöker vi 8 bibliotek, 11 fritidshem, 5 olika fritidsgårdar och samarbetar även med Fritidsförvaltningens satsning på Kul i Malmö Karavanen, som dyker upp på olika idrottsplatser under sommaren.

NOVELLKLUBBEN + KONST
Tisdagar eller onsdagar 6.7 – 29.9

Gillar du att prata om det du har läst och sett? Då är du välkommen till Novellklubben + konst – ett samarbete mellan Lindängenbiblioteket och Malmö Konsthall.

Vi läser alla en novell eller annan kort text med tematisk koppling till utställningen José Leonilson – Drawn 1975 – 1993. Vi diskuterar sedan i grupp enligt en speciell modell.

Den brasilianska konstnären José Leonilson (1957–1993) tillhörde en generation konstnärer som utvecklades efter att militärdiktaturen i Brasilien föll 1985, med den gemensamma nämnaren att de var starkt samhällskritiska. När Leonilson diagnostiserades med AIDS år 1991 förändrades hans visuella språk markant: mellan 1991 och 1993 vittnade hans arbete, om hans allt sämre hälsa och hans upptagenhet med döden.

Du har möjlighet att anmäla dig till tre tillfällen, antingen tisdag förmiddag eller onsdag kväll. Alla träffar inleds med en kortare visning av utställningen.

Tisdagsgruppen

Tisdag 6 juli 10-11.30 Pauls flicka Guy de Maupassant
Tisdag 31 augusti 10-11.30 Syrinx Anton Hildingsson
Tisdag 28 september 10-11.30 Brokeback Mountain Annie Proulx

Onsdagsgruppen

Onsdag 7 juli 16.30-18.00 (Obs! Annan tid än vanligt) Pauls flicka Guy de Maupassant
Onsdag 1 september 17.30-19.00 Syrinx Anton Hildingsson
Onsdag 29 september 17.30-19 Brokeback Mountain Annie Proulx

Begränsat antal platser! Anmälan till ylva.brannstrom@malmo.se. Efter bekräftelse: texterna hämtas på Lindängenbiblioteket eller Malmö Konsthall. Ange i anmälan vilka träffar du vill delta på och var du vill hämta texterna.

Det är helt kostnadsfritt att delta. Riktat till vuxna, men alla är välkomna.

PROGRAM PÅ KONSTHALLEN UNDER WORLD PRIDE 2021
12.8 – 22.8

I augusti står Malmö och Köpenhamn värd för WorldPride 2021! Det firar vi på Konsthallen med flera olika programpunkter. Vi håller öppet varje dag kl 11–17, på onsdagen den 18 augusti till kl 21.

Utställning: José Leonilson

Malmö Konsthall presenterar för första gången i Europa brasilianska José Leonilsons poetiska, autobiografiska konstnärskap. Genom ett uttryck som påminner om dagbokens nakenhet skildrar han homosexualitet, könsstereotyper, klasskillnader och känslan av utanförskap i ett brett spektrum av uttrycksformer och stilar. Utställningen visar 250 av de över 1000 verk han skapade innan han avled i AIDS år 1993.

Läs mer

Guidade visningar på Konsthallen
Onsdag 18.8 kl 18
Lördag 21.8 kl 14 (berättarvisning med aids-överlevare)
Söndag 22.8 kl 14

Guidade visningar via Zoom
Onsdag 18.8 kl 17
Torsdag 19.8 kl 15
Fredag 20.8 kl 15

Filmvisning om Leonilson: A Paixão de JL (2015)
Onsdag 25.8 kl 19 (C-salen)

Skapande verkstad: Pride Special

Skapa Pride-inspirerad konst på Konsthallstorget!

Torsdag till söndag den 12–15.8 kl 13–16.30
Lördag 21.8 kl 13–16.30

Mindre utställningar

Art Against Aids
Aids-pandemin väckte stort engagemang och mobilisering bland konstnärer, som på 1990-talet under sloganen Art Against Aids började skänka intäkter från sålda verk till aids-forskningen. På Malmö Konsthall visas ett tjugotal verk av lokala konstnärer och gallerister engagerade i rörelsen.

Läs mer

Kreativ Pride
Verk skapade av unga i åldern 11–16 som deltagit i Kulturskolans Pride-kurser våren 2021. Samtal om HBTQ-rättigheter, könsnormer, identitet och Pride har kombinerats med kreativt skapande.

Läs mer

Sun Ra
Afrofuturism kombinerar element av science fiction, historisk fiktion och magisk realism med en kritik av vitheten som norm. Foton av jazzorkestern The Sun Ra Arkestra – den första i världen att introducera afrofuturism i sin musik.

Läs mer

Lasse Persson: Berättelser på Kylskåpet
Hur kan barns röster bli synliga? Animatören Lasse Persson har gjort film av barns tecknade berättelser i samarbete med förskolor i Malmö. I Verkstan visas både barnens teckningar och filmerna de resulterade i.

FILM: A Paixão de JL (om Leonilson)
Onsdag 25.8 kl. 19

C-salen

A Paixão de JL (2015) är en dokumentärfilm av Carlos Nader baserad på de inspelningar Leonilson gjorde på kassettband. Leonilson började spela in i januari 1990. Denna talade dagbok ger en inblick i en konstnärs drömmar, minnen, personliga berättelser och tankar kring den tidens sociala och politiska situation i Brasilien.

Dokumentären kombinerar Leonilsons inspelningarna med nyheter och andra videofragment som relaterar till hans verk och tar med oss på en resa i hans vardag, tankar och känslor och visar på hur detta avspeglar sig i hans konstnärskap.

Filmen är 1 timme och 22 minuter lång och visas med engelska undertexter.

A Paixão de JL är producerad av Bank Itaú Collection, Brasilien

Bild: A Paixão de JL, 2015 (film still)

MALMÖ I BLICKPUNKTEN: POLITISERANDE OCH HUMANISERANDE BILDER AV MALMÖ OCH MALMÖBORNA
Onsdagen den 1.9 kl 18–19.30 + 19.45–20.30

C-salen & Online

Malmö beskrivs ofta som en skrämmande stad. Vad är konsekvenserna av det för Malmöborna? Hur berättar Malmöborna själva om sin stad? Kulturföreningen Malmö samlade röster bjuder in till ett digitalt panel- och publiksamtal om berättelser och bilder av Malmö, med Informationsfilm om Staffanstorp och Helamalmös filmsvar #viarpariktigt i blickfånget.

Trots sitt namn handlar Informationsfilm om Staffanstorp om Malmö. Den korta filmen visar en mamma och en dotter som blir trakasserade av en grupp unga män när de går genom gatorna kring Möllevångstorget. Filmen från Staffanstorp upprepar berättelsen om Malmö som en stad som är farlig för ”svenskar” på grund av kriminalitet och (påstått) misslyckad mångkultur. Organisationen Helamalmö besvarade Staffanstorps film med den egna filmen #viarpariktigt. Denna skildrar istället hur bilden av Malmö som en skrämmande plats blir en extra börda för Malmöbor som redan kämpar med olika former av social utsatthet.

I fältet mellan filmernas bildspråk, antydningar och referenser till olika sätt att berätta om Malmö kan sociala, politiska och kulturella frågor ställas: Vilket bildspråk är tillgängligt för olika berättelser om Malmö? Hur berättas det om Malmö och av vem? Vad får det för konsekvenser att det berättas om vissa städer på särskilda sätt? Hur påverkar det dem som lever i städerna och deras möjligheter att ta del av staden och skapa den framtid de önskar?

Efter en inledning av Malmöhistorikern Robert Nilsson Mohammadi kommer dessa och andra frågor att diskuteras av Cecilia Nkolina (Malmös samlade röster), Mattias Gardell (Uppsala universitet), Nicolas Lunabba (Helamalmö) och Sima Wolgast (Lunds universitet).

Samtalet arrangeras i samarbete mellan Helamalmö, kulturföreningen Malmös samlade röster, Malmö universitet och Malmö Stads Kulturförvaltning.

Medverkande:

Robert Nilsson Mohammadi
Historiker vid Malmö universitet med särskilt intresse för hur historiens aktörer kan engageras i undersökningar av historia och i historieskrivning. Undersöker tillsammans med civilsamhällesorganisationer berättelserna om Malmö.

Cecilia Nkolina
Dramatiker och översättare från Malmö verksam på Teater InterAkt. Arbetar sedan 2015 med communityteater tillsammans med personer med erfarenhet av migration. Har skrivit ett tiotal pjäser delvis baserade på livsberättelseintervjuer. Aktiv i föreningen Malmös samlade röster sen starten, ordförande sen 2021.

Nicolas Lunabba
Verksamhetsansvarig organisationen Helamalmö. Har arbetat socialt med barn och unga i snart tjugo år. Mest verksam i de så kallade utsatta områdena i Malmö. Stort fokus på rättvise-/hållbarhetsfrågor.

Sima Wolgast
Leg psykolog, Leg psykoterapeut, Lektor och forskare i socialpsykologi och muntlig historia, vid Lunds Universitet. Projektledare för ”Helamalmö projektet” där livsberättelser samlas in, som kulturföreningen ”Malmös samlade röster” förtillfället driver. Har jobbat kliniskt med psykiskt ohälsa och jobbar förnärvarande med forskningsprojekt som rör kreativitet, livsberättelser, rasism och diskriminering, minoritetsstress och ohälsa.

Mattias Gardell (Uppsala universitet)

Amanda Nordgren (Malmö Konsthall)

AFROFUTURISM: SUN RA, SCIENCE FICTION OCH SVERIGE
Lördagen den 4.9

C-salen

Under slutet av 1990-talet började kulturkritiker benämna afroamerikansk science fiction, musik och konst som afrofuturism. Afrofuturism kombinerar element av science fiction, historisk fiktion och magisk realism med en kritik av vitheten som norm. Afrofuturism handlar om en alternativ framtid – en ny värld för afrikaner – med målet att skapa framtidstro och strävan bland afrikaner. Filmen Black Panther är ett exempel på afrofuturism och en anledning till att människor världen över under senare år fått upp ögonen för genren.

Malmö Konsthall står den 4 september värd för ett symposium om afrofuturism, arrangerad av Elena Wolay. Wolay är musikjournalist, DJ, föreläsare, bandbokare, musikproducent och curator. Sedan 2011 har hon drivit plattformen Jazz Är Farligt – en livescen, tidning, festival och ett bokningsbolag – och har under många års tid beskrivits som en av de mest drivande krafterna på Sveriges alternativa musikscen.

Föreläsning: Sun Ra och Afrofuturism
Med: Elena Wolay

Sun Ra Arkestra är en jazzorkester och den första i världen att introducera afrofuturism i sin musik. Sun Ra var pianist, kompositör och bandledare med egen jazzorkester, The Sun Ra Arkestra. Under fyra decennier, från tidigt 50-tal fram till 1993, då Sun Ra lämnade jorden, lyckades han både förtjusa och förvirra folk med sina filosofiska tankar, sin stil och sin musik som snabbt kunde växla från svängiga melodier till atonalt kaos. Sun Ra skapade ett helt eget universum med sin musik och Elena Wolay kommer att ge oss en introduktion till hans värld.

Föreläsning: Science fiction och Afrofuturism
Med: Nathan Hamelberg

De senaste åren har filmer som Black Panther och tv-serier som Luke Cage ökat intresset för afrofuturism som den uttrycks i science fiction. Den levda svarta erfarenheten har varit ett kontinuerligt inslag i science fiction sedan slutet av slutet av 1800-talet. Författaren Edward Johnson föreställde sig 1904 hur en afroamerikan transporterades in i en socialistisk framtid. George Schuylers bok Black No More (1931) föreställde sig en värld där afroamerikaner med teknikens hjälp kunde byta hudfärg och hur detta påverkade det samtida USA. Under 1960- och 70-talet gjorde kända författare som Samuel R Delany och Octavia Butler sina respektive debuter. Varje generation av afroamerikanska science fiction-författare har på olika sätt speglat och inkorporerat erfarenheten av att vara svart i genren.

Föreläsning: Att se jorden före världens slut – om Afrofuturism i konsten
Med: Loulou Cherinet

Loulou Cherinet är född 1970 och utbildad vid Addis Ababa University School of Fine Art & Design och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Under flera års tid pendlade Cherinet i sitt arbete mellan Etiopien och Sverige, i dag bor hon i Stockholm och undervisar vid Konstfack som professor i konst. Cherinets konstnärliga praktik spänner över rörlig bild och installation som på olika sätt låter ett berättande ta form genom improviserade samarbeten, iscensättningar och rumsliga montage av film. I ett pågående arbete, Wild Beyond, utforskar hon även storskaligt scenografiskt måleri i rörliga panoraman och cykloraman, föregångare till filmen och samtida immersiva tekniker.

Cherinets verk har visats på biennaler i Göteborg, i São Paulo, Venedig, Dakar, Tallin, Bamako, Genève och Sydney såväl som i en rad stora turnerande grupputställningar som Africa Remix och Divine Comedy kurerade av Simon Njami eller Modernautställningen, Momentum 7 och Manifesta 8 i Murcia.

Filmvisning: Jordbundna (Earthbound) – Sveriges första afrofuturistiska film

Sverige 2021 – 11 min – svenska, engelsk text
Manus & regi: Baker Karim
Produktion: Olivier Guerpillon & Frida Hallberg
Producerad av: Fox in the snow, i samproduktion med SVT och Film i Skåne, med stöd av Svenska Filminstitutet
Cast: Alexander Karim, Saga Gärde, Michael Norlind, Saptieu Jeng, Mathilde Gbotto Carlsson

Om hundra år har människan förstört miljön. Planeten är döende och vissa har valts ut för att resa iväg på en interplanetär Ark som ska rädda mänskligheten. Max är inte bland de utvalda. Men hans mål är att komma upp på Arken, till vilket pris som helst.

Jordbundna är Sveriges första afrofuturistiska film, skriven och regisserad av Baker Karim. Filmvisningen följs av ett samtal mellan Samuel Girma (curator inom film och konst) och regissören Baker Karim.

→ Boka plats via info.konsthall@malmo.se

Parallellt med konferensen visar Malmö Konsthall utställningen Sun Ra, curaterad av Elena Wolay, under perioden 18.8 – 12.9. Läs mer om utställningen här.

Projektet har erhållit stöd från Öppna Malmö – Malmö stads satsning 2020–2022 för att motverka rasism, Malmö stad.

SAMTAL: Bengt Adlers om sin nya bok
Onsdag 15.9 kl. 19

C-salen

Förläggaren Joakim Norling samtalar med författaren och konstnären Bengt Adlers om hans bok, Bland gester, nyutkommen på Timglaset Editions. Boken är en blinkning till Marcel Duchamp och hans Morceaux choisis d´après Ingres från 1968.

Samtidigt invigs och presenteras en monterutställning där originalen till Adlers bok visas tillsammans med kringmaterial och material från andra böcker utgivna av Timglaset. Läs mer.

Bild: Bengt Adlers. Bland gester, 2021 (bokomslag)

NORDISK PANORAMA: Manifest av Ane Hjort Guttu
16–25/9

C-salen

Malmö Konsthall visar i samarbete med Nordisk Panorama den norska konstnären Ane Hjort Guttus senaste film Manifest från 2020.

Manifest handlar om en skola gömd inuti en annan skola. Ett större universitets institution för konst, där både studenter och universitetspersonal är så frustrerade över alla förordningar och krav som kommer från ledningen högre upp att de beslutar sig för att klara sig själva. De agerar som en underavdelning och verkar följa alla regler, men de gör allt på sitt eget sätt utan att fråga.

Filmen är 27 minuter lång. Ingår i Nordisk Panorama Film Festival 2021.

Ane Hjort Guttu (född 1971) är en norsk konstnär och filmskapare baserad i Oslo. Hon arbetar I olika media, men har under senare år främst koncentrerat sig på film och videoverk från undersökande dokumentärer till poetisk fiktion. Återkommande teman i hennes verk har varit relationen mellan frihet och makt, ekonomi och offentliga rummet, social förändring och begränsad handlingsfrihet. Guttu är också författare och curator, och sedan 2016 professor i samtidskonst vid Konsthögskolan i Oslo. Hennes filmer inkluderar bland andra How to Become a Non-Artist (2007), Arket er strekens verden (2009), Frihet forutsetter at noen er fri (2011), Dette er alle steder (2014), Møbler er ikke bare møbler (2017), och Manifest (2020)

Bild: Ane Hjort Guttu, Manifest, 2020 (film still)

VISNING OCH SAMTAL: Martin Gustavsson
Lördag 25.9 kl. 14

Utställningshallen

Martin Gustavsson, konstnär London/Stockholm, reflekterar över Leonilsons konstnärliga verksamhet och utställningen Drawn: 1975–1993 i samtal med konsthallschef Mats Stjernstedt.

Bild: Martin Gustavsson. Foto: Liam Daniel

Utskriftsversion