Program

Portrait_Horst_Ademeit_2

Filmvisning: ADEMEIT
Onsdag 24.4 kl 18
Lördag 4.5 kl 15

C-salen

Dokumentärfilmen ADEMEIT (2010) av konstnären Michael Bauer och regissören Marcus Werner Hed är ett gripande porträtt av Horst Ademeits verk och liv (1937–2010), med en djupintervju samt besök på de platser där han levde och som finns avfotograferade i hans polaroider samt hans egen tolkning av dessa. Ademeit dokumenterade effekterna av ”kalla strålar” – strålning som han ansåg vara en hälsorisk och ett potentiellt hot, och byggde upp ett arkiv med tusentals polaroidbilder med noteringar. Flera av hans polaroidbilder visas i den pågående utställningen SPEED 2.

Filmen ADEMEIT är producerad av Punderson Gardens i London. Filmen är på tyska med engelska undertexter. Längd: 26 minuter.

Fri entré med begränsat antal platser.

Bild: ADEMEIT, film still, directed by Michael Bauer and Marcus Werner Hed

SPEED2_Omslag

POESIUPPLÄSNING: SPEED 2 / Konst – Litteratur
24.4 kl 19

Utställningshallen

Malmö Konsthall och Malmö stadsbibliotek har bjudit in fem poeter att skriva utifrån verk i utställningen SPEED 2. Poeterna Ursula Andkjær Olsen, Tammam Hunaidy och Johan Jönson framför sina bidrag och andra texter live. Kvällens värd är Per Bergström, projektledare för Internationell författarscen, Malmö Stadsbibliotek.

Ursula Andkjær Olsen är född 1970 har sedan debuten 2000 utkommit med nära tjugo böcker, skrivit dramatik och samarbetat med konstnärer och musiker. Hon räknas till Danmarks främsta samtidspoeter och har bland annat nominerats till Nordiska rådet pris. I svensk översättning finns hon utgiven med Lulus sånger och tal samt Utgående farkost. Andkjær Olsens poesi bär på en musikalitet som kan stå i kontrast till hennes kompromisslösa och ursinniga diktning.

Tammam Hunaydi är född 1984 i södra Syrien. Han tvingades fly landet under pågående inbördeskrig och är idag bosatt i Malmö. Hunaydis poesi balanserar på gränsen till smärta och svaghet, och att känna sig svag är hans skrivande största drivkraft. Hunaydi har utkommit med två diktsamlingar, senast Som om jag lyckats komma undan, och hans poesi har översatts till engelska, franska, nederländska, italienska och svenska. Han skriver för flera arabiska nyhetssiter och tidskrifter och är redaktör för det i Italien baserade arabiska förlaget Almutawassit.

Johan Jönson är född 1966 och bosatt i Stockholm. Han har sedan debuten 1992 utkommit med nära tjugo diktsamlingar, som Collobert Orbital, Efter arbetsschema, mot. vidare. mot och den Augustprisnominerade Livdikt. Jönson har också skrivit för dans- och performancegrupper samt pjästexter främst för teatergruppen Teatermaskinen. I Jönsons praktik är saxen lika mycket ett verktyg som pennan, och han räds inte det skitiga i att språk mot språk skildra ett levande med kamp, arbete, kropp och njutning.

En trycksak på svenska och engelska med titel SPEED 2 / Konst → Litteratur finns tillgänglig gratis på både Malmö Konsthall och Biblioteken i Malmö. Medverkande författare och den konstnär vars verk de utgått ifrån i utställningen: Ursula Andkjær Olsen – Adelhyd van Bender, Aase Berg – Bruce Conner/Emily Feather/Anonymouse, Ida Börjel – Leslie Thornton, Tammam Hunaidy – Horst Ademeit och Johan Jönson – James Richards.

Fri entré med begränsat antal platser.
Samarr. Malmö stadsbibliotek

Bild: Omslag trycksak SPEED 2 / Konst → Litteratur

image001

AFTERWORK med Intonal
Fredag 26.4 kl 17–19

Mellanrummet/Restaurang Smak

Intonal Experimental Music Festival bjuder på afterwork konsert med Kali (DJ) och Golden Ivy. Restaurang Smaks bar är öppen.

Samarr. Intonal Experimental Music Festival och Inkonst

 

Sigvart_Werner_Dyrehaven_1919_omslag

DEN DANSKA FOTOBOKEN 1919–2019
16.5–9.6

Mellanrummet

I Mellanrummet presenteras ett stycke dansk fotohistoria från 1919–2019. Ett urval av cirka 50–75 fotoböcker visas, däribland Dyrehaven av Sigvart Werner, som publicerades 1919 och som räknas som den första danska fotoboken. Utställningen är en del av arbetet med en kommande publikation med tvåhundra bra och viktiga fotoböcker genom 100 år.

Vad kvalificerar egentligen en bok som en fotobok och vad kvalificerar den att väljas som en särskilt bra och viktig fotobok? Det gjorda urvalet innefattar fotobaserade konstprojekt, andra fotoprojekt och fackböcker där bilderna har hög konstnärlig kvalité. Intentionen har varit en sammanställning som inte i första hand är en kanonisering av vissa fotoböcker utan mer några förslag på vad som är och kan räknas som bra och viktiga fotoböcker i den danska fotohistorien. Curatorer och redaktörer är Carsten Brandt, som under många år har skrivit om fotografi, Tommy Kirkegaard, antikvarisk bokhandlare, samt Finn Larsen som är fotograf och bildkonstnär.

Välkommen på vernissage onsdagen den 15.5 kl. 17–19.

Ingår i Copenhagen Photo Festival 2019 och Malmö Fotobiennal 2019. [länk: https://copenhagenphotofestival.com/ och http://malmofotobiennal.com/]

Bild: Sigvart Werner, Dyrehaven, 1919 (omslag)

pask_konsthallen

Påskverkstad på biblioteken
15–18 april

På områdesbiblioteken

Malmö Konsthall besöker några av områdesbiblioteken under Påsklovet, då kan du skapa konstverk med hjälp av ljus och färg!

• Husiebiblioteket, måndag 15 april kl 10–12
• Lindängenbiblioteket, måndag 15 april kl 14–16
• Limhamnsbiblioteket, tisdag 16 april kl 14–16
• Masten 2, onsdag 17 april kl 10–12
• Rosengårdsbiblioteket, onsdag 17 april kl 14–16
• Kirsebergsbiblioteket, torsdag 18 april kl 14–16

Kostnadsfritt och öppet för alla, begränsat antal platser.

limpefuchsworkshop-1024x717

LJUDWORKSHOP med Limpe Fuchs
Lördag 27 april kl 13–15 (30 min. pass)

C-salen

Ljudworkshop med tyska kompositören och ljudkonstnären Limpe Fuchs för barn mellan 8–12 år. Limpe Fuchs bjuder in unga att spela med hennes instrument såväl som att ta med sig sina egna. Både svensk- och engelsktalande barn är välkomna (tolkar finns på plats). Endast föranmälan via länk nedan.

Föranmälan

Ett samarrangemang med Intonal Experimental Music Festival och Inkonst

Bild: Limpe Fuchs

DJ_Rasmus_Alkestrand

BABYRAVE med Intonal
Söndag 28 april kl 14–16

C-salen

Drop-in babyrave för alla små med DJs Rasmus Alkestrand & Sona. Kom och dansa. Volymen kommer att skräddarsys för små öron.

Fri entré med begränsat antal platser.
Samarr. Intonal Experimental Music Festival och Inkonst

Bild: DJ Rasmus Alkestrand

Leslie Thornton_Cut from Liquid to Snake_2018_edit

HELGVERKSTAD: SPEED 2
Lördagar & söndagar 16.3–26.5
kl 13–16.30

K-salen

Öppen verkstad för stora och små. Inspireras av utställningen SPEED 2 och skapa själv. Inleds med visning kl. 13.

Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.
Välkommen!

OBS uppehåll påskafton och påskdagen 20.4 och 21.4
27.4, 28.4  Helgverkstad special, mer information kommer.

Bild: Leslie Thornton. Cut From Liquid to Snake, 2018. HD Video, 27 min (stillbild). Courtesy konstnären & Rodeo, London/Pireus

Unknown-3

Utställning Konstlyftet: INUTI
28.3 – 22.4

K-salen

I KONSTLYFTET har femton Dagliga verksamheter LSS besökt Malmö Konsthall under 2018 och inspirerats av årets utställningar. De har under totalt 54 workshopstillfällen utforskat olika tekniker och material. Grafiken och att skapa genom att knyta och linda eller genom att kombinera text och bild har stått i fokus. Resultatet har blivit utställningen Inuti. KONSTLYFTETs deltagare har arbetat fram personliga verk i Malmö Konsthalls verkstad. De har inspirerats av Judith Scotts skulpturer och Laura Lamiels installationer. Brukarna har sammanfogat föremål med garn och tråd och knutit in hemliga budskap i sina objekt. Under Maria Lindbergs utställning skapades med linjer och verktitlar. De har också tecknat labyrinter och knutar. Jacqueline de Jong inspirerade till att sätta samman bilder på olika teman, som ett sorts collage. Utställningen Inuti presenterar de etablerade gruppernas sammanfogade objekt, ofta i bokens form. Passagen och Valborg DV visar ramade bilder samt stora tryck.

KONSTLYFTET – ett samarbete mellan Daglig verksamhet LSS Annexet, Bokbytet, Butik Holmgången, Fabriken, Geijersgatan, Getgatan, Kronan, Kulladal, Kulturhuset Teamus, Lindeborg, Linnéhuset, Pappersmakarna, Passagen, Redaktionen och Valborg samt KKV Grafik Malmö och Malmö Konsthall

Utskriftsversion