Program

Hur påverkas Malmö Konsthall av den ökade smittspridningen av Covid-19?

→ Utställningen håller öppet som vanligt, men alla visningar ställs in fr.o.m. den 16 november. I stället erbjuder vi dig guidning via vår audioguide ”A guided tour”, som du kan ladda ner enkelt & gratis till din telefon. Där hittar du guidade visningar för både barn & vuxna på både svenska, engelska & arabiska. På Konsthallen delar vi också ut kartor med fördjupad info om utvalda verk.

→ Alla våra program och skapande verkstäder ställs in fr.o.m. den 16 november

→ Utställningsutrymmet på 2000 kvm är stort och luftigt och erbjuder goda möjlighet att hålla avstånd. För att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt uppmanar vi er som har möjlighet att besöka oss under vardagar, då besökstrycket är lågt. Minst besökare är det på måndagar och på vardagar kl 15–17.

→ Restaurang SMAK håller stängt på helger fr.o.m. 21.11. Lunch serveras vardagar 11–15, hela menyn fås även som take-away

#INSTÄLLT# TORSDAGENS DIKTARE
12.11, 19.11, 26.11, 3.12, 10.12 kl. 15

C-salen

Hungrar du efter poesi på torsdagarna?

Då har du tur. Just den dagen serveras nämligen dikter ur världslitteraturen genom förmedling av författaren Lasse Söderberg och skådespelaren Christian Fex.

Dessutom förstår vi att också du måste skynda vidare. Därför blir det korta program, en knapp halvtimma varje torsdag eftermiddag klockan tre under november och en bit in i december på Malmö Konsthall.

12.11 Martin Sorescu
19.11 Idea Vilariño
26.11 Gérard de Nerval
3.12. Gertrud Kolmar, Louis Labé
10.12 Emil Kleen

Samarr. Poesidagarna i Malmö

Bild: Lasse Söderberg. Foto: Lasse Poltava

#INSTÄLLT# SKAPANDE VERKSTAD: För dig som är 65+
Torsdag 26.11 kl 13–15

Verkstan

Skapande verkstad för dig som är 65+!

Vi börjar med att titta på utställningen med Hassan Sharif och skapar sedan med inspiration av det vi har sett. Endast 12 platser för att vi ska kunna hålla avstånd och arbeta på ett smittsäkert sätt. Inga förkunskaper krävs. Anmälan till ylva.brannstrom@malmo.se.

#INSTÄLLT# SKAPANDE VERKSTAD PÅ FINSKA FÖR HELA FAMILJEN
28.11 kl 13–15.30

Verkstan

Välkommen på visning och skapande verkstad inspirerad av utställningen Hassan Sharif: I Am The Single Work Artist. Rekommenderad ålder från fyra år. Vi bjuder på fika!

Gratis, max 30 personer. Föranmälan krävs ej, men du kan försäkra dig om en plats genom att maila ylva.brannstrom@malmo.se. Vi samlas i verkstan kl. 13 och inleder med en kort familjevisning.

Suomeksi:

Taidepaja koko perheelle suomeksi lauantaina 28.11 klo 13–15.30.

Opastettu kierros ja taidepaja Hassan Sharifin näyttelyn innoittamana. Osallistujien suositeltu alaikäraja on neljä vuotta. Tarjoamme kahvit ja pientä purtavaa!

Työpaja on ilmainen, mutta paikkoja on rajoitetusti. Työpajaan ei tarvitse erikseen ilmoittautua, mutta jos haluat varmistaa paikkasi niin laita sähköpostia osoitteeseen ylva.brannstrom@malmo.se. Kokoonnumme työpajassa klo 13 ja aloitamme lyhyellä opastetulla kierroksella suunnattu perheille.

#INSTÄLLT# AW med Fronesis: IV. Ägande som erövring: kolonisering och motstånd
Onsdag 2.12 kl 17–19

Mellanrummet/Restaurang SMAK

Samtal med lokalt förankrade panelister utifrån tidskriften Fronesis senaste nummer. Restaurang SMAK håller öppet under kvällen med AW-priser.

Under coronavåren 2020 tvingades världens största företag i land efter land att avbryta sin verksamhet eller att lägga om sin produktion för att bidra till människors behov av medicinisk utrustning i stället för kapitalets behov av vinst. I Fronesis nya nummer är utgångspunkten att egendomen i själva verket aldrig varit okränkbar. Äganderätt och egendomsrelationer undersöks genom ett antal historiska nedslag: den athenska demokratin under 500-talet f. Kr., franciskanermunkarnas kamp för att bli befriade från privategendom i slutet av 1200-talet, den haitiska revolutionen i slutet av 1700-talet, kronotorpens framväxt i slutet av 1800-talet, hyresgäströrelsen under det tidiga 1900-talet, skyskrapans snart hundratjugoåriga historia, ockupationsrörelsen från slutet av 1960-talet fram till i dag och Guajajarafolkets tvåhundraåriga kamp mot den brasilianska kolonialmakten. I panelsamtalen undersöker vi hur dessa teman och historiska erfarenheter kan hjälpa alla oss som vill stoppa den skenande ojämlikheten och skapa ett annat samhälle.

Samarr. Fronesis

#INSTÄLLT# GUIDAD VISNING PÅ ARABISKA
Ons 11.11 kl 19 & lör 12.12 kl 15

Ta del av konst på ditt eget modersmål. Guidad visning av Konsthallens stora höstutställning med Hassan Sharif, som bodde och var verksam i Dubai, Förenade Arabemiraten, med konstnären Najim Mouhsen. Hassan Sharif klassas i dag som en av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer från Mellanöstern.

Onsdag 11.11 kl 19 och lördag 12.12 kl 15. Längd 45 minuter, ingen förhandsanmälan krävs.

Max 15 personer. Konsthallens utrymmen erbjuder goda möjligheter att hålla avstånd och munskydd finns att tillgå för den som önskar.

SYDSVENSKANS SALONGER: Tema konsumtion
Torsdag 7.1 kl 18

Sydsvenskans salonger är ett samarbete mellan Malmö Konsthall och Sydsvenskan där diskussioner om vår omvärld tar avstamp i Konsthallens utställningar. I anslutning till Konsthallens utställning med Hassan Sharif, som i sin konceptuella konst förmedlar en stark kritik mot det framväxande konsumtions- och produktionssamhället i Gulfregionen på 1960-talet, handlar panelsamtalet den här gången om vårt konsumtionssamhälle.

Samtalet leds av Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan, och inleds med kort intro till utställningen av konsthallschef Mats Stjernstedt. Inbjudna gäster annonseras i ett senare skede.

Samarr. Sydsvenskan.

*NYTT DATUM*: ARTIST TALK: Khalid Albaih
Söndag 10.1 kl 15

C-salen

*Obs! Evenemanget framflyttat till söndagen den 10 januari pga det rådande coronaläget*

Khalid Albaih är en sudanesisk konstnär och politisk satiriker född i Bukarest, Rumänien 1980. Han arbetar med sociala och politiska teckningar och satirer, liksom konstnären Hassan Sharif (som Konsthallen visar hösten 2020) gjorde i sin ungdom. Albaih publicerar sina verk på sociala medier under namnet Khartoon!, ett ordspel som anspelar både på serieteckningar och på Khartoum, Sudans huvudstad.

Albaihs karikatyrer förmedlar en kritisk syn på auktoritära regimer och orättvisor, men uttrycker också solidaritet och hopp om en bättre framtid. Hans tecknade skildringar av Arabiska våren 2011 gjorde honom snabbt till en revolutionskonstnär. Många av hans verk förvandlades till stenciler och reproducerades på väggar i Beirut och Kairo och de används fortfarande av revolutionära grupper i hans hemland Sudan och av politiska aktivister i Jemen, Tunisien och Syrien. När traditionella medier och publikationer avvisade hans verk på grund av hans okonventionella stil och kritiska innehåll vände han sig till internet och sociala medier. Hans Facebook-sida, Khartoon!, där han adresserar Sudans politik och utvecklingen i arabvärlden, har i dag fler än 80 000 följare från hela världen. Under senare år har hans karikatyrteckningar publicerats i ett flertal kända internationella publikationer såsom NY Times och BBC, och hans essäer har publicerats i The Atlantic, The Guardian och Al Jazeera.

Albaih bor och arbetar, tack vare ICORN, för närvarande i Köpenhamn, Danmark. ICORN, International Cities of Refuge Network, är en medlemsorganisation för städer, kommuner, landsting eller regioner som arbetar för yttrandefrihet. ICORN ger förföljda författare, journalister, bloggare, fotografer, curatorer, konstnärer, skådespelare, regissörer och andra kulturutövare temporärt skydd genom residens i ett annat land.

Fritt inträde, endast 30 platser. På engelska. Boka din plats på info.konsthall@malmo.se och märk mejlet ”Artist talk 7.11”.

Om Covid-19: Vi tar endast emot 30 personer till evenemang i C-salen. Stolarna placeras med en meters avstånd från varandra och publiken ges möjlighet att hålla avstånd innan, under och efter arrangemanget. Vi delar ut munskydd och plasthandskar i dörren uppmuntrar er att använda dem.

Samarr. ICORN

Bild: Khalid Albaih. Foto: Alejo Arango.

Utskriftsversion