Program

DIGITAL VERNISSAGE: JOSÉ LEONILSON PÅ MALMÖ KONSTHALL
Fredag 18.4 kl 18–18.30

(English) Online (Facebook Live/YouTube)

Välkomna på digital vernissage kvällen innan utställningen öppnar för publik lördagen den 19 juni!

José Leonilsons poetiska, autobiografiska konstnärskap anses vara ett av de viktigaste som uppstod ur den brasilianska diktaturens fall 1985. Nu presenterar Malmö Konsthall den första stora retrospektiva utställningen i Europa av konstnären, som avled i AIDS år 1993. Genom ett uttryck som påminner om dagbokens nakenhet skildrar han homosexualitet, könsstereotyper, klasskillnader och känslan av utanförskap. Utställningen presenterar 250 verk från hans tidiga måleri fram till de intima broderier som han gjorde under de sista åren av sitt liv.

Medverkande: Mats Stjernstedt, chef för Malmö Konsthall, Krist Gruijthuijsen, curator för utställningen och chef för KW Institute for Contemporary Art (Berlin), Fredrik Liew, intendent Moderna Museet, och Carla Zaccagnini, konstnär, Malmö – São Paulo.

Vernissagen bjuder på film, konst och samtal!

Ta del av vernissagen via YouTube. Vernissagen kommer att vara tillgänglig online i två veckor.

Bild: José Leonilson, ”São Paulo, a cidade que é uma roubada” (São Paulo, the city that’s a trap), 1993. Permanent ink on paper. Foto: Eduardo Ortega

YOKO ONO: T.V. TO SEE THE SKY
Inspirerat av Yoko Onos verk SKY T.V.
21.6 under 24h med start kl. 14.42 svensk tid

Online / Mellanrummet

För att uppleva verket via zoom anmäl dig via denna länk eller via QR-koden nedan.

Eventet är inspirerat av Yoko Onos andra konceptualisering av verket Sky T.V., som gjordes 1967 för Lisson Gallery i London. Hon beskrev verket som ”en TV bara för att se himlen. Olika kanaler för olika himlar, hög himmel, låg himmel osv.” SKY T.V. 1966 var en videoskulptur och ett möbelverk som Ono talar om som ”en sluten krets TV installerad i galleriet för att se på himlen.” Den visade en direktsänd livevideo av himlen ovanför byggnaden (där verket var installerat) – ett sätt att få himmel inomhus, även om rummet saknar fönster.

I samarbete med Yoko Ono presenterar Getty Research Institute och Feminist Center for Creative Work en 24-timmars direktsändning av himlen via Zoom. Flera internationella institutioner deltar i denna livesändning av himlen, som sänds till publiken där hemma. I en tid präglad av revolution och reflektion, med begränsade möjligheter till resande, men med en stor önskan om samhörighet och kontakt, söker vi förtröstan hos Onos åkallan av himlen som en plats för möjligheter och förnyelse, såväl som ett territorium utom räckhåll för kapital och ägande. Eventet äger rum den 21 juni för att sammanfalla med och fira sommarsolståndet och fullmånen 20–24 juni (i USA är det även blodmåne).

Verket T.V. to See the Sky kan även upplevas i Mellanrummet på Malmö Konsthall den 21 juni kl. 14.42–17.00 och 22 juni kl. 11.00–14.42.

Sky T.V. for Washington, Yoko Ono, 1966/2014, closed-circuit video installation, dimensions variable. Joseph H. Hirshhorn Purchase Fund, 2016. Photography by William Andrews. Hirshhorn Museum and Sculpture Garden.

För att uppleva verket via zoom anmäl dig via denna länk eller genom QR-koden nedan.

SKAPA PÅ KONSTHALLSTORGET I SOMMAR
23.6–28.8 kl 13–16.30

Konsthallstorget

Kom och skapa med oss på Konsthallstorget! Vi inspireras av utställningen med José Leonilson och testar olika material och tekniker. Drop in, men begränsat antal platser. Ingen förbokning, så viss väntetid kan förekomma. Passa då gärna på att utforska utställningen med vår audioguide eller karta för familjer. Verkstan är öppen för alla åldrar och ordnas på Konsthallstorget kl 13–16.30.

Alla verkstäder ordnas utomhus, på Konsthallstorget, med anledning av Covid-19. Vid mycket regn ställs verkstaden in. Är du osäker på vad som gäller just den dag du är intresserad av att delta, ring vår bokhandel/reception för info: 040-34 60 00.

Juni
Onsdag 23.6 och 30.6

Juli
Lördag 3.7, 10.7, 17.7, 24.7, 31.7
Onsdag 7.7, 14.7, 21.7, 28.7

Augusti
Onsdag 4.8, 11.8
Lördagar 7.8, 14.8, 21.8, 28.8

SKAPANDE VERKSTÄDER PÅ OMRÅDESBIBLIOTEKEN

Verkstäderna är utomhus och kan komma att ställas in vid dåligt väder. Drop in, men begränsat antal platser. Ingen förbokning. För alla åldrar.

Lindängenbiblioteket
Ti 29.6 kl 14–16

Limhamnsbiblioteket
To 1.7 kl 10–12

Kirsebergsbiblioteket
To 1.7 kl 14–16

Tygelsjöbiblioteket
Ti 6.7 kl 14–16

Bellevuegårdsbiblioteket
Ons 7.7 kl 10–12

Oxiebiblioteket
Ons 7.7 kl 14–16

Husiebiblioteket
To 8.7 kl 14–16

Garaget
To 5.8 kl 14-16

Konsthallen ordnar även skapande verkstäder på Medborgarkontoret Varda i Rosengård under vardagar i juli kl 11–14. Arabisktalande pedagog på plats. I samarbete med Bästa sommaren.

KREATIV PRIDE-UTSTÄLLNING MED MALMÖ KULTURSKOLA
24.6 – 22.8

Verkstan

Kreativ Pride är både till för dig känner dig som en HBTQ-ungdom eller har vuxit upp i en HBTQ-familj. Men också för dig som tycker att detta med Pride och HBTQ känns viktigt och spännande. Kanske vill du lära dig mer, kanske är du lite osäker på vem du är. 
 
Under våren har Malmö Kulturskola ordnat tre populära Pride-kurser, Kreativ Pride, för unga i åldern 11–16 på Malmö Konsthall. Kurserna har riktat sig till unga med intresse för HBTQ-frågor med målet att motverka utanförskap och ge unga möjlighet att träffas, umgås och skapa kreativt tillsammans.  
  
Under kurserna har samtal om HBTQ-rättigheter, könsnormer, identitet, Pride och lika rättigheter kombinerats med kreativt skapande utifrån dessa teman. Deltagarna har bland annat målat, tryckt egna t-shirts, fotograferat, skapat ansiktsmasker och flaggor med Pride-tema.

Under Pride-veckan får Malmöpubliken möjlighet att ta del av verken, som visas i Verkstan på Malmö Konsthall. Ungdomarna har själva fått utifrån deras egna kulturella identitet fått skapa konstverk tillsammans. Kursdeltagarna har skapat under ledning av konstpedagog Joakim Danell.

NOVELLKLUBBEN + KONST
Tisdagar eller onsdagar 6.7 – 29.9

Gillar du att prata om det du har läst och sett? Då är du välkommen till Novellklubben + konst – ett samarbete mellan Lindängenbiblioteket och Malmö Konsthall.

Vi läser alla en novell eller annan kort text med tematisk koppling till utställningen José Leonilson – Drawn 1975 – 1993. Vi diskuterar sedan i grupp enligt en speciell modell.

Den brasilianska konstnären José Leonilson (1957–1993) tillhörde en generation konstnärer som utvecklades efter att militärdiktaturen i Brasilien föll 1985, med den gemensamma nämnaren att de var starkt samhällskritiska. När Leonilson diagnostiserades med AIDS år 1991 förändrades hans visuella språk markant: mellan 1991 och 1993 vittnade hans arbete, om hans allt sämre hälsa och hans upptagenhet med döden.

Du har möjlighet att anmäla dig till tre tillfällen, antingen tisdag förmiddag eller onsdag kväll. Alla träffar inleds med en kortare visning av utställningen.

Tisdagsgruppen

Tisdag 6 juli 10-11.30 Pauls flicka Guy de Maupassant
Tisdag 31 augusti 10-11.30 Syrinx Anton Hildingsson
Tisdag 28 september 10-11.30 Brokeback Mountain Annie Proulx

Onsdagsgruppen

Onsdag 7 juli 16.30-18.00 (Obs! Annan tid än vanligt) Pauls flicka Guy de Maupassant
Onsdag 1 september 17.30-19.00 Syrinx Anton Hildingsson
Onsdag 29 september 17.30-19 Brokeback Mountain Annie Proulx

Begränsat antal platser! Anmälan till ylva.brannstrom@malmo.se. Efter bekräftelse: texterna hämtas på Lindängenbiblioteket eller Malmö Konsthall. Ange i anmälan vilka träffar du vill delta på och var du vill hämta texterna.

Det är helt kostnadsfritt att delta. Riktat till vuxna, men alla är välkomna.

NYTT DATUM: PANELDEBATT: BILDEN AV MALMÖ
Onsdagen den 1.9 kl 18–19

Online/Facebook Live

Malmö beskrivs ofta som en skrämmande stad. Vilka är konsekvenserna av det för Malmöborna? Och hur berättar Malmöborna själva om sin stad?

Dessa frågor utforskar Cecilia Nkolina, Mattias Gardell, Nicolas Lunabba och Sima Wolgast i ett digitalt panel- och publiksamtal kring den omdebatterade informationsfilmen om Staffanstorp och organisationen Helamalmös filmsvar #viarpariktigt.

Samtalet sänds via Facebook, men du behöver inte vara medlem för att delta.

I samarbete med Helamalmö, kulturföreningen Malmös samlade röster och Malmö universitet.

AFROFUTURISM: SUN RA, SCIENCE FICTION OCH SVERIGE
Lördagen den 4.9

C-salen

Under slutet av 1990-talet började kulturkritiker benämna afroamerikansk science fiction, musik och konst som afrofuturism. Afrofuturism kombinerar element av science fiction, historisk fiktion och magisk realism med en kritik av vitheten som norm. Afrofuturism handlar om en alternativ framtid – en ny värld för afrikaner – med målet att skapa framtidstro och strävan bland afrikaner. Filmen Black Panther är ett exempel på afrofuturism och en anledning till att människor världen över under senare år fått upp ögonen för genren.

Malmö Konsthall står den 4 september värd för ett symposium om afrofuturism, arrangerad av Elena Wolay. Wolay är musikjournalist, DJ, föreläsare, bandbokare, musikproducent och curator. Sedan 2011 har hon drivit plattformen Jazz Är Farligt – en livescen, tidning, festival och ett bokningsbolag – och har under många års tid beskrivits som en av de mest drivande krafterna på Sveriges alternativa musikscen.

Föreläsning: Sun Ra och Afrofuturism
Med: Elena Wolay

Sun Ra Arkestra är en jazzorkester och den första i världen att introducera afrofuturism i sin musik. Sun Ra var pianist, kompositör och bandledare med egen jazzorkester, The Sun Ra Arkestra. Under fyra decennier, från tidigt 50-tal fram till 1993, då Sun Ra lämnade jorden, lyckades han både förtjusa och förvirra folk med sina filosofiska tankar, sin stil och sin musik som snabbt kunde växla från svängiga melodier till atonalt kaos. Sun Ra skapade ett helt eget universum med sin musik och Elena Wolay kommer att ge oss en introduktion till hans värld.

Föreläsning: Science fiction och Afrofuturism
Med: Nathan Hamelberg

De senaste åren har filmer som Black Panther och tv-serier som Luke Cage ökat intresset för afrofuturism som den uttrycks i science fiction. Den levda svarta erfarenheten har varit ett kontinuerligt inslag i science fiction sedan slutet av slutet av 1800-talet. Författaren Edward Johnson föreställde sig 1904 hur en afroamerikan transporterades in i en socialistisk framtid. George Schuylers bok Black No More (1931) föreställde sig en värld där afroamerikaner med teknikens hjälp kunde byta hudfärg och hur detta påverkade det samtida USA. Under 1960- och 70-talet gjorde kända författare som Samuel R Delany och Octavia Butler sina respektive debuter. Varje generation av afroamerikanska science fiction-författare har på olika sätt speglat och inkorporerat erfarenheten av att vara svart i genren.

Föreläsning: Att se jorden före världens slut – om Afrofuturism i konsten
Med: Loulou Cherinet

Loulou Cherinet är född 1970 och utbildad vid Addis Ababa University School of Fine Art & Design och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Under flera års tid pendlade Cherinet i sitt arbete mellan Etiopien och Sverige, i dag bor hon i Stockholm och undervisar vid Konstfack som professor i konst. Cherinets konstnärliga praktik spänner över rörlig bild och installation som på olika sätt låter ett berättande ta form genom improviserade samarbeten, iscensättningar och rumsliga montage av film. I ett pågående arbete, Wild Beyond, utforskar hon även storskaligt scenografiskt måleri i rörliga panoraman och cykloraman, föregångare till filmen och samtida immersiva tekniker.

Cherinets verk har visats på biennaler i Göteborg, i São Paulo, Venedig, Dakar, Tallin, Bamako, Genève och Sydney såväl som i en rad stora turnerande grupputställningar som Africa Remix och Divine Comedy kurerade av Simon Njami eller Modernautställningen, Momentum 7 och Manifesta 8 i Murcia.

Filmvisning: Jordbundna (Earthbound) – Sveriges första afrofuturistiska film

Sverige 2021 – 11 min – svenska, engelsk text
Manus & regi: Baker Karim
Produktion: Olivier Guerpillon & Frida Hallberg
Producerad av: Fox in the snow, i samproduktion med SVT och Film i Skåne, med stöd av Svenska Filminstitutet
Cast: Alexander Karim, Saga Gärde, Michael Norlind, Saptieu Jeng, Mathilde Gbotto Carlsson

Om hundra år har människan förstört miljön. Planeten är döende och vissa har valts ut för att resa iväg på en interplanetär Ark som ska rädda mänskligheten. Max är inte bland de utvalda. Men hans mål är att komma upp på Arken, till vilket pris som helst.

Jordbundna är Sveriges första afrofuturistiska film, skriven och regisserad av Baker Karim. Filmvisningen följs av ett samtal mellan Samuel Girma (curator inom film och konst) och regissören Baker Karim.

→ Boka plats via info.konsthall@malmo.se

Parallellt med konferensen visar Malmö Konsthall utställningen Sun Ra, curaterad av Elena Wolay, under perioden 18.8 – 12.9. Läs mer om utställningen här.

Projektet har erhållit stöd från Öppna Malmö – Malmö stads satsning 2020–2022 för att motverka rasism, Malmö stad.

Utskriftsversion