FILMBERÄTTELSER från Brasilien
Söndag 26.9 kl 15

C-salen

Latinamerika i Fokus visar tre korta dokumentärfilmer från Brasilien med anledning av Malmö Konsthalls pågående utställning Leonilson – Drawn: 1975–1993. Filmerna visas med engelska undertexter och till varje film ges en kort introduktion.

 


Das águas que passam
Dokumentär
Regi Diego Zon
Brasilien, 2016
Längd 23’
Tal: Portugisiska med engelska undertexter
Världspremiär: 66th Berlin International Film Festival – Berlinale Shorts Competition, Tyskland

Människans vidd är en plats svävande i tiden, inramad av himmel, land, flod och hav. Das águas que passam (Flödande vatten) är minnet av Rio Doce, en av Brasiliens viktigaste floder, innan den förstördes av giftig lera, den 5:e november år 2015. Filmen är även en del i en dokumentärserie som belyser relationen mellan människor och platser. Genom denna poetiska betraktelse får åskådaren uppleva det intensiva samspel som människan har med världen.

Trailer

Bild: Diego Zon, Das águas que passam, 2016. Stillbild

 

Apiyemiyekî?
Dokumentär
Regi Ana Vaz
Brasilien, 2020
Längd 28’
Tal: Portugisiska med engelska undertexter
Premiere: International Film Festival Rotterdam

Apiyemiyekî? (Varför?) är ett filmiskt porträtt som utgår från ett arkiv – Casa da Cultura de Urubuí (Kulturhuset Urubuí) – som bevarats i Egydio Schwades hem i Presidente Figueiredo, i delstaten Amazonas. Han var en brasiliansk pedagog och aktivist för ursprungsbefolkningens rättigheter. I arkivet återfanns över 3000 teckningar som gjorts av Waimiri-Atroari-folket under deras första alfabetiseringsprocess. Teckningarna är en dokumentation av och ett kollektivt visuellt minne från deras inlärningsprocess, perspektiv och landområde. Samtidigt är de ett vittnesmål från de våldsamma attacker som detta folk, med ursprung i brasilianska Amazonas, utsattes för under militärdiktaturen i Brasilien.

Trailer

Bild: Ana Vaz, Apiyemiyekî?, 2020. Stillbild

 

Reexisto
Dokumentär
Regi: Lethicia Galo & Rodrigo Campos
Brasilien, 2020
Tal: Portugisiska med engelska undertexter
Längd: 19’

Pandemi, karantän, 23 fotografer, 10 brasilianska delstater, 02 länder. Över 200 fotografier togs mellan mars och juni 2020. Vilka är dina perspektiv? Vad ger dig ångest och vilka är dina önskningar?

Reexisto (Åter-existera) är tillägnad alla i världen som fallit offer för Covid-19 och yrkesmänniskor och volontärer som ger sina liv för att rädda andras liv! #stayathome

Bild: Lethicia Galo & Rodrigo Campos, Reexisto, 2020. Foto: Ian Cheibub

Utskriftsversion