VÄLKOMMEN
OM MALMÖ KONSTHALL
AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR
KOMMANDE UTSTÄLLNINGAR
TIDIGARE UTSTÄLLNINGAR
PROGRAM
KONTAKT
SÖK
DAG FÖR DAG
BARN OCH UNGA
BOKHANDELN
IN ENGLISH
WIKI-KIK för fler kvinnliga konstnärer på Wikipedia
Lör 14/6 kl. 11-17

Mellanrummet / K-salen

Tycker du att kvinnors liv och erfarenheter är lika viktiga som mäns? Vill du ha ett mer jämställt internet? Vill du skriva om konsthistorien? Vill du förändra världen?

Wiki-kik är ett sätt att förändra konsthistorien här och nu. Wiki-kik står för Wikipedia och kvinnliga konstnärer. Men det handlar också om att ge Wikipedia en kick, att berika och lyfta det¨digitala uppslagsverket till en högre nivå.

Tre av fyra biografiska artiklar på svenskspråkiga Wikipedia handlar om en man. Nittio procent av de som skriver på Wikipedia är män. Män skriver om män. Nu finns chansen att förändra siffrorna. Delta i Wiki-kik!

Wiki-kik är ett feministiskt Wikipedia-edit-a-thon, där vi skriver nya artiklar om kvinnliga konstnärer på Wikipedia. Begreppet edit-a-thon används för att mana fram bilden av skrivandet och redigerandet (på engelska ”edit") som en kraftfull rörelse – ett maratonlopp av starka insatser. Internationellt har flera edit-a-thons genomförts för att öka antalet kvinnliga konstnärer på Wikipedia, men detta är det första i Sverige!

Har du inget konto på Wikipedia? Vet du inte hur man bär sig åt för att skriva en artikel på Wikipedia? Lugn, vi hjälper dig. Det är enkelt. På plats finns även en expert på bildrättigheter. Vi har också fysiska uppslagsverk, konstnärsbiografier och tidningsklipp att använda som källmaterial till de artiklar vi skriver. Välkommen att delta! Tillsammans förändrar vi konsthistorien här och nu.

Wiki-Kik genomförs i anslutning till den pågående utställningen i Mellanrummet, About: The Blank Pages. EvaMarie Lindahl och Ditte Ejlerskov tar utgångspunkt i konstbokförlaget Taschens ”Basic Art Series” och dess brist på konstnärsbiografier om kvinnliga konstnärer.

Delta så länge du vill. Skriv en artikel eller tio. Skriv på svenska eller annat språk. Om du inte vill skriva, hjälp till på andra sätt! Vi som skriver behöver assistans med att googla fakta, slå i konstnärsbiografier. Kanske vill du ringa upp en konstnär för att kontrollera fakta med henne eller be om ett foto på ett av hennes konstverk. Kanske vill du bidra genom att översätta Wikipediaartiklar om kvinnliga konstnärer till eller från ett språk du kan. På plats finns analoga uppslagsverk och utställningskataloger, konstnärsbiografier och tidningsartiklar från klipparkivet på Skissernas museum i Lund – bara att hugga tag i och börja skriva.

Ta gärna med egen dator! Trådlöst nätverk finns.

Välkommen!

Ditte Ejlerskov, konstnär
Linda Fagerström, doktor i konsthistoria och konstkritiker
EvaMarie Lindahl, konstnär
Annie Lindberg, arkivarie, Skissernas museum, Lund
Tilda Mårtensson, kulturledare

Samarr. ABF Malmö och Nordiskt Forum

Utskriftsversion


Malmö Konsthall, S:t Johannesgatan 7, SE-205 80 Malmö, Sweden. Om cookies.

Site created by [funcform] with OOiS 3.3.3