VÄLKOMMEN
OM MALMÖ KONSTHALL
AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR
KOMMANDE UTSTÄLLNINGAR
TIDIGARE UTSTÄLLNINGAR
PROGRAM
KONTAKT
SÖK
DAG FÖR DAG
BARN OCH UNGA
BOKHANDELN
IN ENGLISH


Tidigare program


SAMTAL: Serier, samhället och censur
Söndag 8.10 kl. 15

C-salen

Hur möjliggör olika medium och tekniska lösningar publicering av åsikter? Vilken roll spelar konst och litteratur för yttrandefriheten? Hur påverkar censur det konstnärliga skapandet?

Hör mer om konstens olika aspekter i det politiska spelet. Magnus Nilsson, professor i litteraturvetenskap vid Malmö högskola, samtalar med Koshk Comics, en serieorganisation från Egypten som genom en digital plattform gjort det möjligt för serieskapare i Mellanöstern att komma förbi sträng censur.
OBS! Samtalet ges på engelska. Fri entré, men begränsat antal platser.
Samarr. Kunskapsklubben, Folkuniversitetet, och Historielabbet.GALLERINATTEN
Lördag 30.9 kl. 18–24


18.30–21
WORKSHOP: Högtryck! Gör din egen grafiska bild. Drop-in. K-salen.

19, 21 och 23
15-minuters VISNING av pressure | imprintSKAPANDE VERKSTAD PÅ FINSKA: Abstrakta experiment
Abstrakteja kokeiluja: koko perheen taidetyöpaja suomeksi
Lördag 30.9 kl 13–16

Samling: Malmö Konsthalls bokhandel
Kutsu

I anslutning till filmprogrammet Narrative Tremor med experimentell finsk kortfilm i C-salen inbjuds till en workshop på finska för hela familjen (rekommenderad ålder från 4 år). Verkstaden inleds med en visning av några korta filmer ur Narrative Tremor och ett samtal på finska, därefter arbetar vi med olika tekniker för att skapa abstrakta bilder. Pedagogerna är både finsk- och svenskspråkiga. Vi bjuder på fika!
Samling i bokhandeln kl. 13, ej insläpp senare. Gratis, men begränsat antal platser.
OBS! Försäkra dig om en plats: anmälan till till ylva.brannstrom@malmo.se senast 27.9.TALK: Narrative Tremor
Lördag 23.9 kl. 13–13.30

C-salen

Konstnären och filmskaparen Mika Taanila samtalar med konsthallschef Mats Stjernstedt om tankarna bakom filmprogrammet Narrative Tremor. Taanila ställer för närvarande ut i den Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen. Han är en av konstnärerna i grupputställningen Mirrored, som är sammanställd av Mats Stjernstedt.

Samtalet ingår i Nordisk Panorama Film Festival 2017.
OBS! På engelska. Fri entré.HELGVERKSTAD
2–3 och 9–10 september kl. 13–16.30

K-salen

Skapande verkstad med inspiration från utställningen Subjektiv.
Inleds med visning. För alla åldrar. Gratis.
Obs! Söndag 3 september är verkstaden är en trappa upp.Bild från web banner gjord av den brittiske konstnären Mark Titchner

WORKSHOP: Hands Off Our Revolution – Vilken roll har konst och aktivism idag?
Föreläsning/paneldiskussion
Onsdag 6 september kl. 19–21

Deltagare: Emma McNally, Mark Titchner, Maj Hasager, Matthew Rana
Moderator: Nina Strand
C-salen

Hands Off Our Revolution (HOUR) är en nystartad global koalition av konstnärer och kulturutövare. Vi engagerar oss för att bekämpa förtryck, orättvisa och korruption i våra samhällen, samtidigt som vi utgör ett motstånd mot dem som vänder sig till främlingsfientlighet och intolerans i en kultur av rädsla. Vi bjuder in konstnärer, kulturutövare och intellektuella för att diskutera hur konst kan vara en motkraft mot högerpopulismens och fascismens stegrande retorik, och dess allt starkare uttryck för främlingsfientlighet, rasism, sexism, homofobi och intolerans. Vårt mandat är att lyfta fram uttalanden, frågor och reflektioner över det rådande tillståndet.

Workshopen modereras av konstnären och redaktören Nina Strand, och kommer att gå i linje med tidigare evenemang som organiserats av HOUR för att undersöka vilken roll konst och aktivism har idag genom att fokusera på två frågor: Vilket ansvar har och vilken makt finns det i bildskapandet/den visuella kulturen i vårt rådande sociopolitiska klimat? Vilken potential finns det för enskilda konstnärer och organisationer i att samarbeta och stötta varandra i kollektiva handlingar?

Emma McNally är en brittisk konstnär som bor och arbetar i London, medgrundare/medarrangör av Women's March on London (2017). Mark Titchner är en brittisk konstnär som bor och arbetar i London. Titchner undersöker spänningarna mellan de olika trossystem som underbygger vårt samhälle: religiösa, vetenskapliga och politiska. Maj Hasager är en dansk konstnär baserad i Köpenhamn, och programchef för Critical & Pedagogical Studies (MFA) på Malmö Konsthögskola. Matthew Rana är konstnär och författare, baserad i Malmö. Hans konstnärskap kretsar kring frågor som rör sociala praktiker och språkets politik. Nina Strand är konstnär och redaktör för konsttidskriften Objektiv, och en av kuratorerna till utställningen Subjektiv.

OBS! På engelska. Fri entré.BOKSLÄPP: Found for a Reason av Carina Zunino
Onsdag 30.8 kl. 17–19

Mellanrummet/Malmö Konsthalls bokhandel

I boken Found for a Reason har den danska konstnären Carina Zunino bjudit in sju konstnärer för att visuellt reflektera över bokens titel och tema: att finna något oväntat och uppleva det som värdefullt. De inbjudna konstnärerna är: Jytte Rex, Sophia Kalkau, Katja Bjørn, Tove Storch, Vibeke Mencke Nielsen, Vibe Bredahl och Ann Lislegaard.

Om idéen bakom projektet Found for a Reason säger Carina Zunino:
”Under sista året har jag samlat på stenar från stranden. Stenarna har olika storlek, form och yta. Mina ögon såg dem bland tusentalts andra stenar och de talade till mig på ett särskilt sätt. Jag var bara tvungen att ta upp dem och behålla dem. Varje sten fick mig att tänka på specifika konstverk gjorda av sju olika konstnärer och jag började fundera över varför jag plötsligt känt en så stark bindning till de här konstverken och till de här stenarna. Jag gav varje konstnär en sten från stranden och behöll en själv.”KONSTLÖRDAG: Sunprint
Lördag 1.7, 8.7, 15.7, 22.7, 29.7, 5.8, 19.8 och 26.8 kl. 13–16.30

Konsthallstorget

Prova på att göra bilder med hjälp av solljuset.
Inleds med visning kl 13. För alla åldrar.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.
Vid regn flyttar verkstaden in i K-salen.
Läs mer


WORKSHOP på Malmöfestivalen: Se mig!
11–13.8 kl. 11–19

Hamngatan

Se mig! Kom och gör konst av dig själv i vår fotoautomat. Hur berättar du med bilder vem du är och hur du lever? Med inspiration från utställningen Subjektiv på Malmö Konsthall.
Drop-in verkstad för alla åldrar. Gratis.


WORKSHOP på Ribban: Urban Beach
Onsdagar 5.7, 12.7, 19.7, 26.7 och 2.8 kl. 11–16

Ribesborgsstranden

Kom och gör konst på Ribban. Drop-in workshop.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.


MALMÖ KONSTHALL PÅ FESTIVAL: Se mig!
Under försommaren kan du delta i workshops på festivaler runt om i Malmö, med inspiration från pågående utställning på Malmö Konsthall:

Segedagen 17 maj kl. 15–18
Sommarfest i Holma Kroksbäck 20 maj kl. 12–16
Sofielundsfestivalen 6 juni kl. 11–15
Bayramfestivalen Lindängen 30 juni kl. 15–18

Drop-in verkstad med Malmö Konsthall för alla åldrar. Gratis.


SPECIALVERKSTAD: Iscensatt fotografi
Lördag 3.6, 10.6 och 17.6 kl. 13–16.30

K-salen

Förvandla dig med kläder och rekvisita, få med dig ett fotografi hem!
Inleds med visning kl 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.
För alla åldrar. Samarr. Malmö Fotobiennal 2017SEMINARIUM MALMÖ FOTOBIENNAL: The Society of the Spectacle
Söndag 11.6 kl. 10–16.30

C-salen

Malmö Fotobiennal 2017 har temat The Society of the Spectacle och presenterar mellan den 9–18 juni ett stort antal fotobaserade utställningar runt om i Skåne samt artist talks’ och filmvisningar. Med utgångspunkt i konstnären och teoretiker Guy Debords bok Skådespelssamhället från 1967 utforskas en av vår tids mest aktuella frågor: fotografiets villkor i ett medielandskap och samhälle i snabb och radikal förändring. Hur förhåller sig bilden idag till verkligheten? Vad händer med bildens trovärdighet i en värld av digital manipulering och alternativa fakta? Hur ser den fotografiska bildens framtid ut? Seminariet The Society of the Spectacle vill diskutera dessa frågor och vara med och försöka skapa en kritisk reflektion över samtidens propaganda – verkligheten i pressbilder, reklam och sociala medier.

Moderator: Pontus Kyander. Medverkande: Sandra Mujinga (deltar i utställningen Subjektiv), Clemens Altgård (curator utställningen Malmö brinner, Moderna Museet Malmö), Anders Hansson (pressfotograf Dagens Nyheter), Nathalie Daoust (konstnär) och Issa Touma. (filmare / kulturarbetare från Syrien).

Fri entré, men begränsat antal platser. Samarr. Malmö Fotobiennal 2017
Läs mer


FOKUS: Mary Kelly – The Practical Past
Söndag 4.6 kl. 13–16

C-salen

Mary Kelly är en legendarisk konstnär, feminist och pedagog. Hennes Post Partum Document (1973–79) är ett av de första research-baserade verken i en internationell konstkontext och var banbrytande i sin form som kombinerar lacaniansk strukturalism med personliga dagboksanteckningar och fältresearch om de första årens samliv med ett litet barn. Filmen Night Cleaners (1972–75), som hon gjorde inom gruppen Berwick Street Collective, skrev feministisk filmhistoria.

Mary Kelly har varit mycket viktig som inspiratör för Konsthögskolan i Malmö, och hon har undervisat och föreläst där vid flera tillfällen. Den 2 juni promoveras Mary Kelly som hedersdoktor vid Lunds universitet. För att uppmärksamma detta ordnar Malmö Konsthall i samarbete med Konsthögskolan i Malmö och Malmö Konstmuseum ett seminarium med medverkan av Mary Kelly själv, samt två yngre konstnärer som Mary Kelly har haft stor betydelse för, Maj Hasager och Bettina Vestergaard.

Fri entré, men begränsat antal platser. Samarr. Konsthögskolan i Malmö och Malmö Konstmuseum.
Läs mer


SPECIALVISNING: Subjektiv
Lördag 3.6 kl. 12.30–14


Konstnärerna Eline Mugaas och Elise Storsveen (ALBUM), Basma Alsharif och Sara Cwynar berättar om sina verk i samtal med OBJEKTIV och konsthallschef Mats Stjernstedt. Gratis. På engelska.

Specialvisning av den nya utställningen Subjektiv lördagen den 3 juni kl 12.30–14 ersätter den offentliga visningen kl. 14.MALMÖ FOOD TRUCK FESTIVAL WORKSHOP: Se mig!
Helgen 27–28.5 kl. 11–18

Magistratsparken

Kom och gör konst av dig själv. Prova på att teckna porträtt eller göra collage. Vilka linjer berättar vem du är och hur du lever?
Drop-in verkstad med Malmö Konsthall för alla åldrar. Gratis.
Samarr. Malmö Food Truck Festival / Gatukontoret

Malmö Food Truck Festival förvandlar Magistratsparken till ett enda stort ljuvligt matparadis med 19 av Skandinaviens absolut bästa food trucks och lokal öl och dryck i världsklass. Läs mer


HELGVERKSTAD SPECIAL
Lördag och söndag 7–8.5
Lördag och söndag 13–14.5
kl. 13–16.30

Konsthallstorget

Öppen uteverkstad för stora och små. Inspireras av utställningen med Rosa Barba. Gör din egen konst. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.
Vid regn flyttar verkstaden in i K-salen på Malmö Konsthall.


UTSTÄLLNING: T(r)yckfritt – ett skolprojekt
28.4 – 14.5 2017

K-salen

Ett skolprojekt med inspiration av Rosa Barbas loopade berättelser och lek med bokstäver. Projektet pågick 29.3 – 27.4 2017. Ansvarig konstnär: Karolina Erlingsson. Projektledare: Inger Lönngren-Cranmer, Malmö Kulturskola och Ylva Brännström, Malmö Konsthall
I samarbete med Barnkulturenheten.
Tack till alla medverkande elever och lärare!

Medverkande klasser
Bellevueskolan ÅK 7; Berga särskola GS6-9; Kulladalsskolan 4A, 4B & 4C
Lindängeskolans särskola GR 4-7; Malmö International School PYP 6
Möllevångsskolan 6A & 6B; Pilbäckskolan 6A & 6C; Sorgenfriskolan 6A
Sundsbroskolan 6D & 6E; Ängslättskolan 6C & 6D; Österportsskolan 5CUTSTÄLLNING: Bilden lever – ett Skapande skola-projekt
31.3 – 14.5 2017

K-salen

Bilden lever är ett Skapande skola-projekt i samarbete med Stadsområde Söder utifrån Rosa Barbas pågående utställning på Malmö Konsthall.

Nydalaskolan 2A, 2B, 2C och 2D
Tingdammsskolan 2A, 2B, 2C och 2D

Projektledare och bildpedagog: Antje Nilsson
Medverkande konstnär: Charlotte Walentin
Tack till alla medverkande elever och lärare.
Läs mer


Blyerts på papper, 140 x 210 cm (beskuren)

STIPENDIEUTDELNING OCH ARTIST'S TALK: Aleksandra Kucharska
Onsdag 24.5 kl. 18

C-salen

Stiftelsen Malmö Konsthall av år 1931 delar ut sitt stipendium på 100 000 kronor. Årets stipendiat Aleksandra Kucharska presenterar sig och berättar om sitt arbete.

Stiftelsens motivering:
I en tid där vi måste värja oss mot aggressiv information, påträngande bilder och budskap bjuder Aleksandra Kucharska in betraktaren till ett helt annat möte. I mötet med hennes mjuka grå bilder behöver ögat tid, tid för att se det tillsynes oskönjbara. Som en andning är grafiten anlagd. Med stor skicklighet tecknar hon upp en stilla och laddad värld, som kräver att vi stannar upp för att kunna se. Denna utmaning, att se igenom och bakom, är idag mycket viktig att anta.
Läs mer

Stipendiet, som varje år tillfaller en idag verksam konstnär med anknytning till Malmö, går ej att söka.
Läs mer om stiftelsen
Fri entré. Samarr. Stiftelsen Malmö Konsthall av år 1931.LÖRDAGSVERKSTAD
Lördagar 18.2–29.4 2017
kl. 13–16.30

K-salen

Öppen verkstad för stora och små. Inspireras av pågående utställning med Rosa Barba. Gör din egen konst i K-salen. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.


SÖNDAGSVERKSTAD
Söndagar 19.2.–30.4 2017
kl. 13–16.30

K-salen

Öppen verkstad (från 8 år). Inspireras av pågående utställning med Rosa Barba. Gör din egen konst i K-salen. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.FILMVISNING: Heart of a Dog av Laurie Anderson
Onsdag 26.4 kl 19

Dokumentär 2015 | USA | 75 min
C-salen

I ett vackert kollage berättar Laurie Anderson om sin vän, hunden Lolabelle. Hon utforskar på vägen stora frågor om samhällets förhållande till livet, döden samt den ovillkorliga kärleken. Efter Andersons make Lou Reeds bortgång 2013 fungerar den rörande Heart of a Dog som en meditativ eftertanke kring vad det egentligen innebär att vara en såväl kroppslig som andlig varelse i vår komplexa värld.
Se trailer

Fri entré, men begränsat antal platser.
Boka plats: 040-34 60 00 / Malmö Konsthall bokhandel, mån-sön 11–17 och ons 11–21
Ingår i Rumslång tanke – ett program i anslutning till Rosa Barbas utställning.


PÅSKLOVSVERKSTAD
Tisdag 11.4 kl. 13–16.30
Onsdag 12.4 kl. 13–16.30

K-salen

Inleds med visning av pågående utställning med Rosa Barba.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.


PÅSKLOVSVERKSTAD på stadsområdesbiblioteken: Gör som
Datum: 10.4 kl 10–16
Plats: Kirsebergsbiblioteket

Datum 11.4 kl 13–15
Plats: Tygelsjöbiblioteket

Datum: 12.4 kl 16–19
Plats: Rosengårdsbiblioteket

Datum: 13.4 kl 13–16
Plats: Masten

Gratis och öppet för alla. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.RUMSLÅNG TANKE
Ett program i anslutning till Rosa Barbas utställning

Onsdag 1 mars kl 18.30
Specialvisning med konsthallschef Mats Stjernstedt

Lördag 11 mars kl 14
Specialvisning med konsthallschef Mats Stjernstedt

Lördag 18 mars kl 17
Konstnärssamtal: Rosa Barba

Rosa Barba samtalar med konsthallschef Mats Stjernstedt om sin pågående utställning Elements of Conduct på Malmö Konsthall. OBS! På engelska.

Lördag 18 mars kl 18
Samtal och presentationer: Alejandro Cesarco, Andrea Ray och Imogen Stidworthy

OBS! På engelska.
Läs mer


SPORTLOVSVERKSTAD: Levande bilder
Tisdag 21.2 kl. 13–16.30
Onsdag 22.2 kl. 13–16.30
Torsdag 23.2 kl. 13–16.30

K-salen

Inleds med visning av pågående utställning med Rosa Barba.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser. Samarr. Malmö Kulturskola


SPORTLOV PÅ BIBLIOTEKEN: Gör som Rosa
Måndag 20.2 kl 16–19. Plats: Rosengårdsbiblioteket
Tisdag 21.2 kl. 10–13. Plats: Lindängenbiblioteket
Onsdag 22.2 kl. 14–16. Plats: Bellevuegårdsbiblioteket
Torsdag 23.2 kl. 10–13. Plats: Husiebiblioteket

Sätt fart på bilden och skapa rörelse utifrån dina egna teckningar. Öppen verkstad inspirerad av den italienska konstnären Rosa Barba, som ställer ut på Malmö Konsthall.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.MOLNTÄCKE OCH VILDHONUNG
19.1 – 12.2.17

Form/Design Center

Att fånga en dröm, en tanke. Att vara öppen och se ur olika perspektiv. Hur kan saker förändras, försvinna, återkomma och förändras igen?
KONSTLYFTET Daglig verksamhet LSS, KKV Grafik och Malmö Konsthall

I KONSTLYFTET har tolv Dagliga verksamheter LSS besökt Malmö Konsthall under 2016 och inspirerats av årets utställningar. De har under totalt 59 workshopstillfällen testat idéer och utforskat tekniker och material. Grafiken och att skapa genom att göra avtryck har stått i fokus i kombination med en önskan att låta något försvinna för att förvandlas till något annat. Resultatet har blivit utställningen Molntäcke och vildhonung där sandkorn, kvadrater, gips, färg, ord och föremål på olika sätt försöker att fånga en dröm, en tanke.

I KONSTLYFTET medverkar Daglig Verksamhet LSS Annexet, Bokbytet, Butik Holmgången, Fabriken, Framtiden, Informationsgruppen, Kronan, Lindeborg, Linnéhuset, Pappersmakarna, Sopstationen och Tolvan.

Projektledare/konstnärer: Antje Nilsson, Malmö Konsthall, och Anne Marte Overaa & Eva Hejdström, KKV Grafik. Konstlyftet genomförs med stöd från Malmö Kulturförvaltning.
Läs merLÖRDAGSVERKSTAD
Lördagar 22.10–26.11 & 10.12 2016
Lördagar 7.1–21.1 2017
kl. 13.30–16.30

K-salen

Öppen verkstad för stora och små. Inspireras av pågående utställning med Rita Ackermann. Gör din egen konst i K-salen. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.


SÖNDAGSVERKSTAD
Söndagar 23.10–27.11 & 11.12 2016
Söndagar 8.1–22.1 2017
kl. 13.30–16.30

K-salen

Öppen verkstad (från 8 år). Inspireras av pågående utställning med Rita Ackermann. Gör din egen konst i K-salen. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.BOKRELEASE: monotony repetition practice
Onsdag 7.12 kl. 19–21

Mellanrummet/Malmö Konsthalls bokhandel

Boken monotony repetition practice av Dana Sederowsky är en handbunden artist’s book i 500 exemplar. Den innehåller en handskriven text som mäter 10,8 meter. Texten har scannats i skala 1:1 och därefter vikts till en leporello, vilket betyder att man kan vika ut texten i sin totala längd och även forma den till ett skulpturalt objekt. Endast tre fraser upprepas i en till synes ändlös repetition: monotony is a virtue, repetition is a strength, practice makes progress. Boken säljs under kvällen till specialpris.

Utöver denna upplaga har även en limited exclusive edition om 10 ex (och 2 AP) producerats för Kerber Verlag Collector’s Edition. Dessa exemplar, som vart och ett är ett unikt handskrivet original, är numrerade och signerade.

Dana Sederowsky är konstnär och född i Helsingborg 1975. Sederowsky är numera baserad i Malmö efter många års verksamhet i Göteborg. Hon arbetar för närvarande inför en sin kommande separatutställning på Dunkers Kulturhus i Helsingborg, som öppnar 18 februari 2017.
Läs merHELGVERKSTAD SPECIAL: Det fria ordet
Lördag och söndag 3–4.12 kl. 13-16.30

K-salen

Öppen verkstad för stora och små. Inspireras av utställningen Föreställningar med Gertrud Alfredsson och Anna Brag i C-salen och gör din egen konst. Inleds med visning kl. 13. Verkstaden leds av konstnär Gertrud Alfredsson. Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.


PERFORMANCE: Kapitel II. Föreställningen om det fria ordet
Tala är silver, men tiga är guld. Ett brandtal
Onsdagen 30.11 kl. 18, kl. 19 samt kl. 20 (30 min.)

Performance med Gertrud Alfredsson och Anna Brag

Kapitel II. Föreställningen om det fria ordet ingår i utställningen Föreställningar i C-salen, som är ett gemensamt projekt av Gertrud Alfredsson och Anna Brag om våra föreställningar kring olika vardagsfenomen. Centralt för projektet är teckning i utvidgad mening, som används för att synliggöra vardagen och som utgångspunkt för att skapa rumsliga berättelser. Teckningens flexibilitet och enkelhet används för att bryta ner, bygga upp och omvärdera föreställningar och tolkningar av vår tid, språket och de möjligheter vi har att gestalta våra liv och oss själva.
Läs merARTIST’S TALK OCH WORKSHOP: Astrid Svangren – Måleri i ett utvidgat fält
Onsdag 23.11 kl. 19–21

K-salen

Utgångspunkt i Astrids Svangrens konstnärskap är måleriet – ett måleri i ett utvidgat fält, med allt vad det innebär. Det finns en sinnlighet i måleriet, som är förknippat med kropp, rörelse och begär. Hon närmar sig det sinnliga genom att arbeta med heterogena material och det som uppstår i mötet dem emellan: hästhår, vax, ull, snäckor, silke.

En viktig aspekt av måleriet är tid, dess rytmiska aspekt, och ett sätt att undersöka måleri och rytm är att låta språk och skrift intervenera. Fokus ligger på processen och upplevelsen av verket. Svangren eftersträvar ett rörligt bildspråk, utan hierarkier – ett språk som böljar och rinner. Hon säger: ”Jag ser min konstnärliga praxis och mitt vardagliga liv som ett och samma, för att förstå mig själv och den verklighet vi lever i lever jag min konst.”

Samarr. ABF Malmö
Fri entré, men begränsat antal platser.BOKFROSSA, julgodis, soppa och grönt!
Onsdag 23.11 kl. 17–19

Bokhandeln/Mellanrummet

Kom in i värmen och fynda bland massor av böcker inom foto, konst, mat och trädgård från Bokförlaget Arena.

Jan Hedh (bilden) gör julgodis
Anna Billing bjuder på smakprover
Ingar Nilsson binder grönsaksbuketter
Gunnel Carlson ger gröna tips

Författarsigneringar och specialpriser. Samarr. Bokförlaget Arena
Läs merTRYCKFRIHETSFÖRORDNINGEN FYLLER 250 ÅR
Att ha eller inte ha konstnärlig frihet
Onsdag 9.11 kl. 19–21

Mellanrummet/Restaurang Smak

I Sverige har vi under 250 år i text och bild kunnat uttrycka och publicera vad vi vill, men i många andra delar av världen är den rättigheten långtifrån självklar. Hur arbetar man med dessa frågor?

Medverkande: Per Bergström från Svenska PEN, Fredrik Elg från ICORN, UNICORN – artists in solidarity samt musik av och med L.T.Fisk
Läs mer

Samarr. ABF Malmö
Fri entré. Restaurang Smak håller baren öppen.TRYCKFRIHETSFÖRORDNINGEN FYLLER 250 ÅR
Artists' books/Konstnärsgjorda böcker
Onsdag 2.11 kl. 19–21

Mellanrummet/Restaurang Smak

Kan man betrakta Artists' books ur ett tryckfrihetsperspektiv? Hur tänker en bokhistoriker kring detta, och hur tänker konstnärerna själva?

19
Det fria ordets pris och konsten att göra böcker

Kristina Lundblad, lektor i bokhistoria vid Avdelningen för bokhistoria, Lunds universitet.

Vem är det egentligen som gör böcker – är det författarna, tryckarna eller förläggarna? Eller är det rent av läsarna? Synen på de olika aktörernas betydelse för boken har förändrats genom historien men boken lever kvar och den insisterar på att tolkas, omtolkas och användas, också till annat än att bara förmedla text. Kristina Lundblad, lektor vid avdelningen för bokhistoria vid Lunds universitet, har under många år forskat och undervisat på frågor kring boken och dess roll i samhälle och kultur. I sitt föredrag gör hon nedslag vid några punkter i bokens historia där frihet, konst, makt och materialitet trätt fram som särskilt viktiga problem.

19.30
Bokens kärna: frihetlighet och konst

Thomas Millroth, författare och konstkritiker

19.40–21
Korta presentationer av Artists' books

Medverkande: Leif Eriksson, Trine Struwe Hansen, Ola Ståhl & Terje Östling, Ella Tillema och Wilfred Wagner

Bokbord med Artists' books. Försäljning under kvällen till specialpriser.

Fri entré. Restaurang Smak håller baren öppen.
Samarr. Lunds konsthall och ABF Malmö
Missa inte utställningen Konstnärsgjorda böcker på Lunds konsthall.


HÖSTLOVSVERKSTAD PÅ BIBLIOTEKEN: Gör som Rita
Måndag 31 oktober Oxiebiblioteket kl 13–16
Tisdag 1 november Lindängenbiblioteket kl 13–16
Onsdag 2 november Rosengårdsbiblioteket kl 16–19
Fredag 4 november Kirsebergsbiblioteket kl 13–16

Gör din egen berättelse genom att låta bilderna försvinna. Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.


HÖSTLOVSVERKSTAD
Tisdag 1.11 kl. 13–16
Onsdag 2.11 kl. 13–16
Torsdag 3.11 kl. 13–16

K-salen

Öppen verkstad för stora och små. Inspireras av utställningen med Rita Ackermann och gör din egen konst i K-salen. Inleds med visning kl. 13. Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.WORKSHOP: Crossings
Söndag 2 oktober 13–16.30


Malmö Konsthall bjuder i samarbete med MAFF – Malmö Arab Film Festival in till en lekfull konstworkshop utifrån Leila Alaouis utställning Crossings. Drop-in.
Hela familjen är välkommen!


SÖNDAGSVERKSTAD
Söndagar 4.9, 11.9, 18.9 samt 25.9
kl. 13.30–16.30

K-salen

Öppen verkstad (från 8 år). Inspireras av pågående utställning med Damián Ortega. Gör din egen konst i K-salen. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.


GALLERINATTEN
Lördag 24.9 kl. 18–24


18–24
DAMIÁN ORTEGA – Casino i utställningshallen
VERNISSAGE LEILA ALAOUI – Crossings i C-salen (se bild ovan)
Ingår i MAFF – Malmö Arab Film Festival

18.30–21
WORKSHOP Bygg på bit i K-salen.
Kom och bygg med sockerbitar. Drop-in

19 och 21 och 23
15-MINUTERS VISNING av Damián Ortegas utställning

19.30
PRESENTATION OCH MUSIK. MAFF – Malmö Arab Film Festival presenterar
årets festivalprogram. Levande musik med Tarek & Maja Alhadj. Läs mer


LÖRDAGSVERKSTAD
Lördagar 3.9, 10.9, 17.9 samt 24.9
kl. 13.30–16.30

K-salen

Öppen verkstad för stora och små. Inspireras av pågående utställning med Damián Ortega. Gör din egen konst i K-salen. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.ARTIST'S TALK: Eric Length
Onsdag 21/9 kl. 19–19:30

K-salen

Eric Length är konstnär och verksam i Malmö sedan 2011, då han examinerades från Konsthögskolan i Malmö. Han arbetar med måleri och gör skulpturer av en mängd olika material såsom lera, gips, glas, metall och upphittade föremål. Eric Length har nyligen deltagit i utställningar på Tjörnedala Konsthall och Galleri Arnstedt i Östra Karup.
Läs mer

Fri entré, men begränsat antal platser. Restaurang Smak har öppet.
Samarr. ABF Malmö


WORKSHOP med Eric Length: Förvandling och förfrämligande
Onsdag 21/9 kl. 19:30–21

K-salen

Eric Lengths workshop handlar om att skapa objekt i mindre skala och utforska ett skulpturarbete som blandar välkända och annorlunda material. Genom ett intuitivt och lekfullt arbete förvandlas bekanta föremåls betydelser.

Fri entré, men begränsat antal platser. Restaurang Smak har öppet.
Samarr. ABF MalmöDaisuke Kosugi, Leave Fucking “Society” Alone, 2015. Video still

SAMTAL: Is-slottet and the Flow of Body Spaces
Lördag 17.9 kl. 12.30–13

C-salen

Möt curatorerna bakom utställningen Is-slottet and the Flow of Body Spaces Susanne M. Winterling och Saskia Holmkvist, båda konstnärer och professorer vid Kunstakademiet i Oslo. De berättar om tankarna bakom utställningen och deras val av filmer. Moderator: Alexandra Hvalgren. Samtalet ingår i Nordisk Panorama – Nordic Short & Doc Film Festival OBS! På engelskaFÖREDRAG: Olika språk är hemligheter
Onsdag 14.9 kl. 19

K-salen

Konstnären Gabo Camnitzer kommer att tala om hur saker och ting är sammanlänkade i hans sätt att arbeta och hans pågående forskning tillsammans med små barn i projektet Meaning Machine (Meningsmaskinen), men också om hur hans verk har påverkats av den latinamerikanska konsttraditionen. Oavsett om han arbetar individuellt eller i olika samarbeten tar Camnitzer upp stelbentheten hos vedertagna logiska system och belyser möjligheterna hos öppna och förutsättningslösa konstformer och pedagogiker att skapa mening. Titeln på föredraget kommer från ett samtal om kommunikation mellan Camnitzer och en sexårig pojke.
Samarr. Latinamerika i fokus och ABF Malmö. OBS! På engelska
Läs merInvisible Lines (Meaning Machine), 2016. Foto: Masa Avramovic

FÖREDRAG: Curator Nav Haq om GIBCA 2017
Onsdag 7.9 kl. 19

K-salen

Nav Haq, curator för Göteborgs Internationella Konstbiennal talar om tematiken för nästa års konstbiennal. Nav Haq kommer ta upp en av de mest fundamentala frågorna i Europa just nu i sin behandling av det sekulära samhällets roll idag. Vad händer med sekularismen i tider av kris? Vilken roll får kulturen när de politiska strukturerna fallerar? Den nionde upplagan av GIBCA uppförs på ett flertal arenor runt om i Göteborg 9 september–19 november 2017.

Nav Haq arbetar som intendent på M HKA – Museum of Contemporary Art i Antwerpen. I sin research som curator och skribent har Haqs fokus legat på mötet mellan kultur och politik, teori och praktik.
Samarr. GIBCA 2017. OBS! På engelska
Läs merSOMMARVERKSTAD
Lördagar: 4.6, 11.6, 18.6, 2.7, 9.7, 16.7, 23.7, 30.7, 6.8, 20.8 och 27.8
kl. 13.30–16.30

Konsthallstorget

Öppen uteverkstad för stora och små. Inspireras av utställningen Damián Ortega – Casino. Gör din egen konst. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.
Vid regn flyttar verkstaden in i K-salen på Malmö Konsthall.


PÅ MALMÖFESTIVALEN
Utställning
i glasgalleriet Raoul Wallenbergs park
Inspireras av unga talanger från Malmö Konsthalls pedagogiska verksamhet den 12 till 14 augusti. Öppet fredag, lördag kl 14–01 och söndag kl 17–23.

Workshop Ta isär och sätt ihop
Stortorget 13 och 14 augusti kl 11–20. Ta med en sak som går att ta isär och göra något nytt med!
Inspireras av Damián Ortegas utställning på Malmö Konsthall.


HELGVERKSTAD SPECIAL
Lördag och söndag 21–22.5
Lördag och söndag 28–29.5
kl. 13.30–16.30

Konsthallstorget

Öppen uteverkstad för stora och små. Inspireras av utställningen Damián Ortega – Casino. Gör din egen konst. Inleds med visning kl. 13. i
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.
Vid regn flyttar verkstaden in i K-salen på Malmö Konsthall.STIPENDIEUTDELNING OCH ARTIST'S TALK: Ella Tillema
Onsdag 25.5 kl. 18

K-salen

Stiftelsen Malmö Konsthall av år 1931 delar ut sitt stipendium. Årets stipendiat Ella Tillema presenterar sig och berättar om sitt arbete. Ella Tillema är född 1983 och tog examen vid Konsthögskola i Malmö 2010. Hon arbetar främst med figurativt oljemåleri i det stora formatet, men också med text, screentryck och musik. "Jag vill berätta om det som sker i mig när jag ser på vår samtid. När jag målar kan jag reagera på min omvärld och hur allt påverkar mig som individ i samhället", säger Ella Tillema. Hon tilldelades Ljungbergmuseets pris till Sven och Ann Margret Ljungbergs minne 2014 och Ellen Trotzigs stipendium 2012.

Stipendiet, som varje år tillfaller en idag verksam konstnär med anknytning till Malmö, går ej att söka. Läs mer om stiftelsen
Fri entré. Samarr. Stiftelsen Malmö Konsthall av år 1931.


VÅRUTSTÄLLNING: Malmö Kulturskolas Bild & Form elever
Ons 25/5 kl. 16-18

A-salen

Malmö Kulturskolas Bild & Form elever ställer ut sina egna verk.


VERNISSAGE: DAMIÁN ORTEGA / Casino
Fredag 20.5 kl.18-21


Casino är Damián Ortegas första separatutställning i Sverige. I sina verk utforskar han vad skulptur är genom att använda sig av vardagsföremål och underminera deras ursprungliga betydelse. Utställningen ger en omfattande översikt av Ortegas konstnärskap. Hans skulpturer, installationer, performanceverk och filmer får en unik prägel genom samspelet med Malmö Konsthalls utställningsrum.
Läs mer

Välkommen på vernissage fredagen den 20 maj kl. 18-21:
19 Enhetschef Mats Fastrup presenterar utställningen tillsammans med Damián Ortega
19.30 Performance med musik, muskelkraft och motorfett


Utställningen arrangeras av Malmö Konsthall i samarbete med Pirelli HangarBicocca, Milano. Curator: Vicente Todolí.UTSTÄLLNING: T(r)yck fritt!
4 – 17.5 2016

C-salen

Under våren har 19 klasser i årskurs 4-6 arbetat med att trycka, binda och skapa egna artist's books inspirerade av Heimo Zobernigs utställning wood painting. T(r)yck fritt visar utlånade böcker av samtliga elever som velat medverka i utställningen. Projektet är en del av firandet av tryckfrihetsförordningens 250-årsdag som infaller under 2016.

T(r)yck fritt är ett samarbete mellan Malmö Konsthall, Malmö Kulturskola och Barnkulturenheten.SPÅR AV BERÄTTELSER
14.4 – 4.5 2016
Malmö Stadsbibliotek

mån-tors 8.30–20, fre 8.30–18 samt lör-sön 11–17

KONSTLYFTET är ett samarbete mellan Daglig verksamhet LSS Annexet, Bokbytet, Framtiden, Informationsgruppen, Konstfabriken, Kronan, Lindeborg, Linnéhuset, Pappersmakarna och Tolvan samt KKV Grafik och Malmö Konsthall

I KONSTLYFTET har brukare och personal från Daglig verksamhet LSS tillsammans fått prova olika grafiska tekniker i Malmö Konsthalls verkstad och på KKV Grafik. Trycken är spegelvända berättelser på papprets yta. Sammanlagt har det blivit 36 workshopstillfällen under 2015, där både stora gemensamma tryck och personliga bilder skapats. Utställningen presenterar ett urval av dessa grafiska blad, teckningar och collage samt ett bildspel, som ger en inblick i arbetet och processen bakom.
OBS! Utställningen är på Malmö Stadsbibliotek.

Årets medverkande konstnärer från KKV Grafik har varit Daniel Christensen samt bokbindare Eva Hejdström.
Läs merLÖRDAGSVERKSTAD
Lördagar 30/1 – 30/4
kl. 13.30–16.30

K-salen

Öppen verkstad för stora och små. Inspireras av utställningarna med Heimo Zobernig och Jumana Manna. Gör din egen konst i K-salen. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.


SÖNDAGSVERKSTAD
Söndagar 31/1 – 1/5
kl. 13.30–16.30

K-salen

Öppen verkstad (från 8 år). Inspireras av utställningarna med Heimo Zobernig och Jumana Manna. Gör din egen konst i K-salen. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.UTSTÄLLNING: Var går gränsen?
30.3 – 1.5 2016

K-salen

”Var går gränsen?” har 9a och b samt 7a från Humfryskolan frågat sig i vår. Tillsammans med Malmö Konsthall har eleverna sett närmare på vad gränser är, hur de uppkommer och hur de kan överbryggas. Eleverna har undersökt hur den offentliga konsten fungerar i Malmö och funderat över hur man skulle kunna förändra en specifik plats med hjälp av ett konstverk. Nu presenteras deras utsmyckningsförslag för Malmöborna. De har arbetat utifrån sina egna budskap och gjort modeller i olika material och tekniker tillsammans med konstnärerna Sofie Arfwidson, Aleksandra Kucharska och Matteo Rosa.

Malmö Konsthalls pågående utställningar med Heimo Zobernig och Jumana Manna har fungerat som utgångspunkt och inspirationskälla genom att öppna upp för diskussioner och experiment. Temat för Skapande skola-projektet bestämdes innan höstens stora flyktingström och under höstterminen har de arbetat ämnesöverskridande utifrån sina egna tankar kring rättvisa, jämlikhet, hållbar utveckling, migration, nationalism, gränser, "vi och dom", integration och segregation.

Utställningen Var går gränsen? kommer att vandra vidare till på Orkanen på Malmö högskola längre fram i vår.
PressbilderARTIST'S TALK: Lena Ignestam
Onsdag 27/4 kl. 19

K-salen

Konstnär Lena Ignestam visar bilder och berättar om sitt konstnärskap. Direkt efter finns möjlighet att vara med på workshopen Ett stycke papper (se nedan).

Lena Ignestam är utbildad vid Konstakademien i Köpenhamn. Hennes konstnärliga arbete innefattar såväl skulptur, rumslig och offentlig gestaltning, såsom mer intima verk i form av teckning, artist’s books och animerade filmer. De senaste tre åren har hennes konstnärliga fokus främst legat på att arbeta med konst i offentlig miljö tillsammans med Carina Zunino från Köpenhamn. De kallar sitt konstnärliga samarbete sedan 2012 för Zunino Ignestam Studio. Under 2015 har de genomfört flera större publika verk i stadsrummet, och nu i år arbetar de med offentliga verk till bl.a. Malmö, Eslöv och Göteborg.
Läs mer

Fri entré, men begränsat antal platser. Samarr. ABF MalmöWORKSHOP: Ett stycke papper
Onsdag 27/4 kl. 19:30-21

K-salen

Workshop med konstnär Lena Ignestam (se ovan). Ett stycke papper kan innehålla så mycket – en magisk historia, ett tragiskt besked, ett kärleksbrev. I workshopen används pappret som ett tredimensionellt material – på papprets yta skriver du ditt personliga budskap och lär dig att använda, vika och klippa pappret i olika former, så som man kan se i popup-böcker och kort.

Inspirerad av de pågående utställningarna med Heimo Zobernig och Jumana Manna, används här pappret som en container eller behållare för personliga tankar, former och text.

Fri entré, men begränsat antal platser. Samarr. ABF MalmöARTIST'S TALK: Matteo Rosa
Onsdag 13/4 kl. 19

K-salen

Konstnär Matteo Rosa visar bilder och berättar om sitt konstnärskap. Direkt efter finns möjlighet att vara med på workshopen Stillheten och flödet (se nedan).

At the core of my work is an interest in the subject of awareness. This brings me to a fascination for the interconnectedness of things, the play between form and formlessness, transience and stillness, imagination and presence. My practice explores art's potential to address forgotten or neglected aspects of the self, such as the primal feeling of being in one's own body at a time when we are exposed to the highest amount of external information in history. I employ various media, from drawing and painting to photography, video and installation. Matteo Rosa

Matteo Rosa (f. 1978 i Italien) bor och arbetar i Malmö. Han är utbildad vid Edinburgh College of Art och Konsthögskolan i Malmö, där han utexaminerades 2005. Bland Matteo Rosas senaste separatutställningar finns Sjöbo Konsthall (2014), The Boiler Room, Oslo (2013), Fondazione Galleria Civica, Trento (2011), Galleri Arnstedt, Östra Karup (2011), Skånes Konstförening, Malmö (2010), E:ventGallery, London (2009) och Krognoshuset, Lund (2007)
Läs mer

Fri entré, men begränsat antal platser. Samarr. ABF Malmö


WORKSHOP: Stillheten och flödet
Onsdag 13/4 kl. 19:30-21

K-salen

Workshop med konstnär Matteo Rosa (se ovan), där teckning ur ett bredare perspektiv kommer att utforskas (det kan vara i svartvitt eller med färg, tvådimensionellt eller i rummet) i kombination med musik. Deltagarna kommer att uppmanas att utrycka sina inre känslor och bilder – utan krav. De skapade verk ska fungera som ett möte mellan den tysta närvaro och flödet av ljud, bilder och fenomen. Deltagarna får välja från flera olika skapande material och det blir musik av oud-spelaren Izmat Labad, nyanländ från Syrien. Labad är utbildad på Arab Oud House i Kairo och har drivit egen musikskola i Dar’a.
Läs mer

Fri entré, men begränsat antal platser. Samarr. ABF MalmöOM ARABISKA SLAGVERK med Stefan Glave
Onsdag 6/4 kl. 19–20

Mellanrummet/Restaurang Smak

Lär dig mer om arabiska slagverk och prova på att spela darbuka, daf och riq. Introduktion till arabiska slagverk och trumworkshop med Stefan Glave, lärare vid Musikhögskolan i Malmö.

Stefan Glave har delvis sina rötter i Italien, där han utbildat sig till oboist vid Castelfranco-Venetos musikkonservatorium. Sedan många år ägnar han sig åt musik från Mellanöstern, och har bla spelat i grupperna Prince Hassan Bin Talal Orchestra, Oriental Kings, Oriental Mazetti och El Najoum. Numera undervisar han i darbuka, arabiska rytmer och världsmusik på Musikhögskolan i Malmö samt på Malmö Kulturskola.

OBS! Konsert med oud-spelaren Ali Sabah kl. 20, där Stefan Glave gästspelar.

Fri entré, men begränsat antal instrument. Restaurang Smak har öppet.
Samarr. ABF MalmöKONSERT: Ali Sabah
Onsdag 6/4 kl. 20

Mellanrummet/Restaurang Smak

Konsert med oud-spelaren Ali Sabah. Gäster: Stefan Glave (darbuka och gitarr, se ovan) och Valentino Glave (bas).

Lyssna till traditionell arabisk musik med arabisk luta, ett av världens första instrument. Ali Sabah föddes 1983 i Babylon (Irak), där han utbildade sig i musik och spelade i olika konstellationer. 2005 flydde Ali Sabah till Tyskland, där han arbetat som pedagog och musiker. 2007 kom han till Sverige. Han har studerat vid Musikhögskolan i Malmö och spelar i olika band (Babylon, Ali Sabah & Bröderna Svensson), samt som soloartist.

OBS! Lär mer om arabiska slagverk med Stefan Glave från Musikhögskolan kl. 19–20.

Fri entré. Restaurang Smak har öppet.
Samarr. ABF MalmöPÅSKLOVSVERKSTAD
Tisdag 22/3 kl. 13-16
Onsdag 23/3 kl. 13-16

K-salen

Öppen verkstad för stora och små. Inleds med visning av pågående utställningar.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.PÅSKLOV PÅ BIBLIOTEKEN: Tryck till med Malmö Konsthall
Måndag 21/3 kl 13-16 för alla. Plats: Oxiebiblioteket
Tisdag 22/3 kl. 10-12, 13-16. Plats: Lindängenbiblioteket

Öppen verkstad för stora och små. Gör egna tryck eller en artist's book.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser. I samarbete med KKV GrafikKONSERT: Saba Band & Tarek Alhaj
Onsdag 16/3 kl. 19

Mellanrummet/Restaurang Smak

Saba Band & Tarek Alhaj – denna kväll förstärkt med den unga sångerskan Maja Alhaj. Musik, sång och takter från Mellanöstern, orientaliska och arabiska rytmer. Artisterna och bandet har en lång historia av framträdanden på festivaler, konserter och teatrar, såväl i Sverige som ute i Centraleuropa. Läs mer
Passa gärna på att se Jumana Mannas film i C-salen före konserten.

Fri entré. Restaurang Smak har öppet.
Samarr. MAFF – Malmö Arab Film Festival och ABF MalmöFÖREDRAG: Mer om Heimo Zobernig
Onsdag 9/3 kl. 19


Gertrud Sandqvist, professor vid Konsthögskolan i Malmö, berättar mer om Heimo Zobernigs konstnärskap. Föredraget hålls i utställningen och har fri entré.
Samarr. Konsthögskolan i MalmöSPORTLOVSVERKSTAD
Onsdag 24/2 kl. 13-16
Torsdag 25/2 kl. 13-16

K-salen

Kom och gipsa med oss! Vi gjuter kroppsdelar och förpackningar. Inleds med visning av pågående utställningar.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.MEDIAVERKSTADENS JULBOKMARKNAD
Lördag 19/12 kl. 11-16

Victoriateatern

Malmö Konsthalls bokhandel erbjuder fina julklappar på Mediaverkstadens julbokmarknad på Victoriateatern. Årets julbokmarknad har nästan trettio detagande skånska kvalitetsförlag och boklådor. Glögg och pepparkakor utlovas, liksom uppträdanden och andra arrangemang med ett flertal författare.
Fri entré.
Läs merUTSTÄLLNING: Ljus som berättar
9/12 2015 – 10/1 2016

K-salen

Utställningen Ljus som berättar är resultatet av de workshops som samtliga niondeklassare från Vellinge kommun har deltagit i på Malmö Konsthall under hösten 2015. Tillsammans med en konstnär och en konstpedagog har eleverna tittat på utställningen Light Time Tales av Joan Jonas för att sedan själva arbeta i verkstaden. Workshopen har byggt på metoder och tillvägagångssätt som går att känna igen i Jonas konstnärskap. I tre olika stationer har eleverna arbetat med att teckna begränsade av olika hinder, skapa grafiska tryck baserade på slump samt agera, fotografera och arrangera ljus i ett performancerum.

Bilderna som visas i bildspelet har eleverna själva tagit. Dessutom visas ett urval av teckningar och tryck som de har gjort under workshopen.

Projektet är ett samarbete mellan Malmö Konsthall, Region Skåne och Vellinge kommun.UTSTÄLLNING: Konsten är fri
19/11 – 6/12 2015

Konsthallstorget

KONSTEN ÄR FRI är ett samarbete mellan Malmö Konsthall, Holmaskolan 5A och 5B, Högaholmsskolan 4A, Rosengårdsskolan 6A och 6B, Segevångsskolan 2A och 2B samt Sofielundsskolan 6A och 6B. Klasserna har inspirerats av Joan Jonas utställning på Malmö Konsthall. Utställningen fortsätter på Instagram #konstenärfri.

Vernissage torsdagen den 19 januari kl. 9–11 med performance kl. 10.DANS + KONST 60+
Söndag 29/11 kl. 15


Upplev en annorlunda föreställning där dans och konst möts med utgångspunkt i Joan Jonas utställning Light Time Tales. Under hösten har ett tjugotal personer deltagit i en serie dans- och konstworkshops under ledning av Peder Nilsson, dansare på Skånes Dansteater, och Antje Nilsson, konstnär och bildpedagog på Malmö Konsthall. Samtliga deltagare har fyllt 60 år precis lika mycket som Malmö Konsthall (40 år) och Skånes Dansteater (20 år) fyller tillsammans i år, 2015.
Dans + konst är ett samarbete mellan Malmö Konsthall och Skånes Dansteater.


LÖRDAGSVERKSTAD
Lördagar: 26/9–28/11 och 9/1 2016
kl. 13.30–16.30

K-salen

Öppen verkstad för stora och små. Inspireras av utställningen Joan Jonas – Light Time Tales. Gör din egen konst i K-salen. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.


SÖNDAGSVERKSTAD
Söndagar: 27/9–22/11 och 10/1 2016
kl. 13.30–16.30

K-salen

Öppen verkstad (från 8 år). Inspireras av utställningen Joan Jonas – Light Time Tales. Gör din egen konst i K-salen. Inleds med visning kl. 13.. Gör din egen konst i K-salen. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.BOKRELEASE: Gabriella Dahlman
Onsdag 11/11 kl. 17–19

Malmö Konsthalls bokhandel

Gabriella Dahlman släpper sin första rent konstnärliga bok. Hon har tidigare gjort tre trädgårdsböcker. Boken släpps på Kalejdoskops förlag, som fyller 40 år i år.

Gabriella Dahlman är utbildad på Högskolan för fotografi i Göteborg och bor i Hammenhög i Skåne.
Läs merBOKSIGNERING: Hal Foster
Måndag 2/11 kl. 16–17

Malmö Konsthalls bokhandel

Den amerikanske konstkritikern och konsthistorikern Hal Foster (född 1955) besöker Malmö Konsthalls bokhandel. Han är professor vid institutionen för konst och arkeologi vid Princeton University och en av redaktörerna av tidskriften October samt författare till böckerna Design and Crime, Recodings, The Return of the Real, Compulsive Beauty och The Art-Architecture Complex. Passa på och köp ditt signerade exemplar av Fosters nya bok Bad New Days: Art, Criticism, Emergency till ett förmånligt pris.BOKRELEASE: Carla Zaccagnini och Runo Lagomarsino
Lördag 31/10 kl. 15–17

Malmö Konsthalls bokhandel

Malmö Konsthall firar den nysläppta boken Carla Zaccagnini och Runo Lagomarsino – som dokumenterar deras utställning på Malmö Konsthall tidigare i år. Katalogen är publicerad i samarbete med Mousse Publishing i Milano.

Kartläggning och topografi, våld och förstörelse, minimering av avstånd, navigering genom språk och regioner, förskjutningar och (de)konstruktion av nationella identiteter är några av de ämnen som återfinns i Carla Zaccagninis och Runo Lagomarsinos konstnärskap. För att återspegla det transnationella i deras respektive biografier inkluderades ett noggrant urval verk producerade mellan 2001 och 2015. Dessa presenterades i en utställningsdesign och ett grafiskt system utformat av konstnären Luca Frei, där verkens placering följde en logik som bygger på hopparning och konfrontation, vilket återspeglar konstnärernas egna arbetsmetoder.BELLEVUEGÅRDSBIBLIOTEKET: Förvandling med skuggor och ljus
Fredag 30/10 kl. 13-16

Bellevuegårdsbiblioteket

Malmö Konsthall gästar Bellevuegårdsbiblioteket under höstlovet. Öppen verkstad för stora och små. Gör din egen konst tillsammans med konstnär Karolina Erlingsson. Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.
I samarbete med Bästa Biennalen (17 okt–1 nov), en konstfestival för barn, unga och andra nyfikna.


HÖSTLOVSVERKSTAD: Förvandling med skuggor och ljus
Tisdag 27/10 kl. 13-16
Onsdag 28/10 kl. 13-16
Torsdag 29/10 kl. 13-16

K-salen

Öppen verkstad för stora och små. Inspireras av utställningen Joan Jonas – Light Time Tales. Gör din egen konst i K-salen tillsammans med konstnär Karolina Erlingsson. Inleds med visning kl. 13. Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.
I samarbete med Bästa Biennalen (17 okt–1 nov), en konstfestival för barn, unga och andra nyfikna.Ida Börjel. Foto: Anna Strand

FÖRFATTARKVÄLL: Två plus två
Onsdag 21/10 kl. 19–21

K-salen

Ny dansk och svensk litteratur presenteras. Möt Christel Wiinblad (DK), Kristian Bang Foss (DK), Ida Börjel (SV), och Andrzej Tichý (SV).
Moderatorer: Helge Krarup (DK) och Anne Marie Têtevide (DK)
Det finns möjlighet att köpa signerade böcker.
Fri entré, men begränsat antal platser.
Samarr. Danskt-Svenskt Författarsällskap.
Med stöd av Statens Kunstfond och Svenska Akademien.
Läs merWORKSHOP: Play
Söndag 4/10 kl. 13.30–16.30


Öppen verkstad för stora och små. Inspireras av utställningen Konstfilm i ararabvärlden. Gör din egen konst i K-salen. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.
Samarr. MAFF, Malmö Arab Film FestivalGALLERINATTEN
Lör 26/9 kl. 18-24


18-24
JOAN JONAS – Light Time Tales i utställningshallen
KENT KLICH – Black Friday i C-salen

18.30-21
WORKSHOP i K-salen. Drop-in.

19 och 21 och 23
EXTRA VISNING av Joan Jonas utställningVERNISSAGE: JOAN JONAS – Light Time Tales
Fredag 25/9 kl. 18-21


Malmö Konsthall presenterar Light Time Tales, en retrospektiv utställning med verk av Joan Jonas (f. 1936 i New York, USA). Jonas har haft en framträdande roll inom konstvärlden under de senaste femtio åren och är en av de första kvinnliga konstnärer som kombinerade video och performance.
Light Time Tales har tillkommit i samarbete med Fondazione HangarBicocca, Milano, Italien.

Konsthallschef Diana Baldon presenterar utställningen tillsammans med Joan Jonas kl. 19.
Läs merARTIST’S TALK: 3 x GAZA
Black Friday – Killing Time – Gaza Photo Album
Lördag 19/9 kl. 17

Mellanrummet

Kent Klich berättar om Gaza Photo Album (2009), Killing Time (2013) och Black Friday. Black Friday visas just nu i Malmö Konsthalls C-sal och är den tredje delen av hans pågående skildring – böcker, videoinstallationer och utställningar – om livet i Gaza. Sedan början av 2000-talet har han arbetat både med sin egen fotografi och ett slags undersökande av Gazabornas egna bilder och ”videodagböcker” filmade med mobiltelefoner. Verken skapas i nära samarbete med palestinska organisationer som arbetar med internationell rätt och mänskliga rättigheter. Klichs bilder kan ses som en reaktion på alla de katastrofbilder från området som når oss via massmedia; dessa ständiga pressfotografier av våldsdåd.

”I ett läge där journalistiken präglas av en till censur gränsande standardisering av form och innehåll blir det konstens uppgift att inspirera diskussionen om samhällets framtid. Så kommer det sig att det i allt högre grad har blivit konstens uppgift att gestalta ”det politiska”, det vill säga villkoren och priset för den politik som förs, medan förhärskande journalistik i allt högre grad tjänar ”politiken”; den nöjer sig med att spegla den institutionaliserade maktens ritualer och förmedla de åsikter som försetts med auktoriteternas sigill. När journalistiken förvandlas till furstespegel, förvandlas konsterna till journalistik i ordets ursprungliga mening: en löpande krönika som genomlyser de samhälleliga förloppen.” Stefan Jonsson ur Estetikens fakta och journalismens fiktioner. Mediernas logik i globaliseringens tid, Nordicom Information 2/2004, s. 61.

Läs mer
Fri entré, men begränsat antal platser. Ingår i Malmö Fotobiennal 2015.


EVENT: Activism & photography in print
Lördag 19/9 kl. 13-17

Mellanrummet / Malmö Konsthalls Bokhandel

Möt fotografer och förläggare. Under dagen finns möjlighet att köpa signerade fotoböcker till ett bra pris.
Läs mer

Deltagare
Kent Klich
Ewa Stackelberg
Alba Zari
Tina Enghoff
John S. Webb
Kalejdoskop Förlag
Henrik Eklundh Paglert
Charlotte Haslund-Christensen
SFF
RE:Public
Malmö Konsthall

Ingår i Malmö Fotobiennal 2015SKAPA I K-SALEN!
11.6–6.9 2015


Gör collage, teckna och skriv utifrån Ad Reinhardts bilder. Konstpedagog och konstnär har välförtjänt sommarlov, men material och instruktioner finns på plats.
Testa dig fram och ha kul!


MALMÖFESTIVALEN WORKSHOP: Som du ser!
Torsdag 20 augusti kl. 11–19
Fredag 21 augusti kl. 11–19

OBS! Workshop-huset, Hamngatan.

Kom och gör kollageplakat tillsammans med Malmö Konsthall på Malmöfestivalen!
Inspireras av Ad Reinhardts bildvärld och skapa kollage av vad du ser.
Gratis och för alla.Cykelguidning: Sub Rosa
Lördag 30/5 kl. 13


Följ med på guidad cykeltur till Sub Rosa, en utställning med Östra Grevie folkhögskolas konst- och designelever i Törnrosen, Rosengård. I år med både platsspecifika, permanenta och temporära verk. Start utanför Malmö Konsthalls entré kl 13. Tag med egen cykel. Gratis.

Sub Rosa är ett samarbetsprojekt mellan Östra Grevie folkhögskola och MKB. Projektets mål är att förvandla Törnrosen i Rosengård till en spännande offentlig utställning.STIPENDIEUTDELNING
Ons 27/5 kl. 19

Mellanrummet/Restaurang SMAK

Stiftelsen Malmö Konsthall av år 1931 delar ut sitt stipendium på 100.000 kronor. Årets stipendiat Peter Johansson presenterar sig och berättar om sitt arbete.

Årets motivering
Provocerande, politiskt, absurt, humoristiskt och surrealistiskt. Dimensionerna är ofta stora. Ingen metod eller teknik är främmande för Peter Johansson. Som son till en kyrkomålare och uppvuxen i Sälen diskuterar han ständigt svenskheten och har i den andan utmanat Sveriges nationalhelgon Anders Zorn i utställningen Johansson vs Zorn, där den typiska dalaoranga färgen fick spela en av huvudrollerna. Den andra spelade Peter Johansson själv. Genom sin oräddhet blir han ibland ett offer för just de ämnen han behandlar; rädsla, protektionism och det våld som kryper allt närmare oss. Samtidigt som budskapet alltid har en bärande roll finns omsorgen och intresset för färg och form som en viktig del i hans arbeten. Publiken lämnas aldrig oberörd utan oftast med skrattet i halsgropen.
Läs mer om Peter Johansson

Stipendiet, som varje år tillfaller en idag verksam konstnär med anknytning till Malmö, går ej att söka.
Fri entré. Samarr. Stiftelsen Malmö Konsthall av år 1931
Läs mer om stiftelsen

Bildtext: Peter Johansson, Självporträtt i rött, 2012. Foto: Matti ÖstlingFÖREDRAG: Brazil: Land of the Future
Söndag 24/5 kl. 15

Auditoriet

Föredrag av konstnär Carla Zaccagnini, som kommer att tala om sin pågående forskning kring boken Brazil: Land of the Future, skriven av Stefan Zweig och utgiven 1941. Frågeställningar som lyfts fram är bland annat klichébilden av ett land och dess invånare, och vad kulturella skildringar kan avslöja om rådande maktstrukturer.
OBS! På engelska. Fri entré, men begränsat antal platser.BOKRELEASE: Virtuella utopier
Söndag 24/5 kl. 14:30–17

Mellanrummet/Bokhandeln

Olle Essvik och Joel Nordqvist presenterar sitt projekt Virtuella utopier på temat datorer och konst och de två böcker som projektet utmynnat i.

Den här datorn är en undersökning av datorn inom svensk konst från den första persondatorn fram till idag. Dokument, intervjuer och verk från ett 40-tal personer: svenska konstnärer, forskare och kuratorer som på olika sätt arbetat med datorer och konst under de senaste 30 åren.

Virtuella utopier är en experimentell personlig betraktelse kring datorer och konst utifrån drygt hundra år av citat, bilder och verk.

I boken Den här datorn medverkar: Channa Bankier, Beeoff, Erik Berglin & Clement Valla, Jim Berggren, Donatella Bernardi, Göran Boardy, Thomas Broomé, Beck & Jung, Erik Bünger, Palle Dahlstedt, Leif Elggren och Carl Michael von Hausswolff, Hans Esselius, Goldin + Senneby, Peter Hagdahl, Johannes Heldén & Håkan Jonson, Karin Hansson, Johan Fowelin och Åsa Andersson Broms, Lisa Jevbratt, Ann-Charlotte och Sture Johannesson, Veine Johansson, Geraldine Juaréz, Arijana Kajfes, Stefan Karlsson och Mats Olsson, Anna Kindvall, Tove Kjellmark, Raquel Meyers, Lars Midbøe, Björn Norberg, Ola Pehrson, Piratbyrån, Lina Persson, Jonas Lund, Anna Lundh, Lundahl & Seitl, Syntjuntan, Pär Thörn, Arne Kjell Vikhagen, Lars Vipsjö, Magnus Wallin, Björn Wangen, Magnus Wassborg, Teresa Wennberg, Kristoffer Zetterstrand.

Projektet har genomförts med stöd från Konstnärsnämnden och Längmanska stiftelsen. Fri entré.LÖRDAGSVERKSTAD SPECIAL
16/5 och 23/5
kl. 13.30–16.30

Konsthallstorget

Öppen verkstad på Konsthallstorget för stora och små (från 5 år). Inspireras av utställningarna Carla Zaccagnini och Runo Lagomarsino och Malmö Konsthall 40 år. Gör din egen konst i K-salen. Inleds med visning kl. 13. Vid dåligt väder förflyttas verkstaden till K-salen.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.


VÅRUTSTÄLLNING: Malmö Kulturskolas Bild & Form elever
Ons 20/5 kl. 16-18

A-salen

Malmö Kulturskolas Bild & Form elever ställer ut sina egna verk.FÖREDRAG: Armlängsavstånd! – Om konst och kulturpolitik
Onsdag 13/5 kl. 19

Auditoriet

Föredrag av idéhistoriker David Karlsson. Samtidskonsten är satt under tryck på många platser i landet. Oberoende konsthallar ifrågasätts av politiska makthavare av olika skäl och konstnärlig verksamhet undervärderas. Konsten får stiga åt sidan för ekonomiska kalkyler och ignorans. Hur kommer detta sig? Vad säger det om tillståndet i kulturlivet och i en vidare mening, om vårt samhälle? Hur kan vi tillsammans ändra på detta?
Fri entré, men begränsat antal platser. I samarbete med KRO / KIF Region Syd och ABFTEXTILWORKSHOP: Porträtt på nytt sätt
Onsdag 6/5 kl. 18–20.30

K-salen

Textilkonstnären Dyveke Zadig handleder oss i att med nål och tråd skapa taktila porträttskulpturer med inspiration från Louise Bourgeois. Vi utgår från en form och bygger en uttrycksfull personlighet i textila material.

Dyveke Zadig är utbildad på Beckmans skola och arbetar som formgivare och konstnär. Hon har skapat flera offentliga verk i regionen och har ett stort antal utställningar och konstprojekt i bagaget. Dyveke arbetar också som projektledare för Textiltryck Malmö och leder kurser i konst och hantverk.

Materialkostnad: 100 kr, biljett köps på förhand i Malmö Konsthalls bokhandel. Begränsat antal platser.LECTURES by Luca Frei and Diana Baldon
Onsdag 29/4 kl. 19–20.30

Auditoriet

Föredrag av Luca Frei, konstnär och utställningsdesigner för pågående utställning, och Diana Baldon, konsthallschef och curator för utställningen. Om skulptur som presentationsform med en kort historik över stödstrukturer för utställningar.
OBS! På engelska.GULDWORKSHOP: Ett gyllene tillfälle
Onsdag 22/4 kl. 19-20.30

K-salen

Pernilla Trane, expert på förgyllning och konstinramning, visar hur man kan förgylla enkla objekt med slagmetall. Pernilla Trane har jobbat med inramning i över 25 år
och i arbetet ingår även att förgylla ramar. Hon driver familjeföretaget Hanssons Ramtillverkning i Limhamn, har Gesällbrev i konstinramning och går utbildning för att till sommaren ta Mästarbrev. Är aktuell med inramningar av ryska mästare på utställningen Baltiska speglingar på Malmö Konstmuseum.

Materialkostnad: 100 kr. Förköp: Malmö Konsthalls bokhandel. Begränsat antal platser.SAMTAL med Runo Lagomarsino
Söndag 19/4 kl. 15

Auditoriet

Konstnär Runo Lagomarsino i samtal med Gertrud Sandqvist, rektor och professor
vid Konsthögskolan i Malmö.GUIDED TOUR
Onsdag 25/3 kl. 18.30


Visning av Diana Baldon, konsthallschef och curator för utställningen Carla Zaccagnini och Runo Lagomarsino.
OBS! På engelska. Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.


SÖNDAGSVERKSTAD
Söndagar: 22/3, 29/3, 5/4, 12/4, 19/4 samt 26/4
kl. 13.30–16.30

K-salen

Öppen verkstad (från 8 år). Inspireras av utställningarna Carla Zaccagnini och Runo Lagomarsino och Malmö Konsthall 40 år. Gör din egen konst i K-salen. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.MALMÖ KONSTHALL 40 år
Söndag den 22 mars kl. 11–17


Den 22 mars 1975 öppnades dörrarna till en efterlängtad Malmö Konsthall. 40-årsjubileet firas med olika tillbakablickar. Fotoutställning i C-salen, specialerbjudanden i bokhandeln och familjearrangemang i K-salen.

40 år på en kvart
kl. 12, 15 och 16

Anna Holmbom, 1:e intendent, håller 15-minuters visningar om konsthallens historia, arkitektur, utställningar och avslöjar en och annan hemlighet.

Familjevisning kl. 13 med efterföljande verkstad kl. 13.30–16.30
i 4 stationer
:
1. Lergubbar (Antony Gormley)
2. Doggy Dog (Misaki Kawai)
3. Spindelmamman (Louise Bourgeois)
4. Guldskatten (Runo Lagomarsino)


ARTISTS' TALK
Lördag 21/3 kl. 15

Auditoriet

Konstnärerna Carla Zaccagnini och Runo Lagomarsino samtalar med curator Nicola Lees om utställningen på Malmö Konsthall. OBS! På engelska.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.


LÖRDAGSVERKSTAD
Lördagar: 21/3, 28/3, 4/4, 11/4, 18/4 samt 25/4
kl. 13.30–16.30

K-salen

Öppen verkstad för stora och små (från 5 år). Inspireras av utställningarna Carla Zaccagnini och Runo Lagomarsino och Malmö Konsthall 40 år. Gör din egen konst i K-salen. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.KONSTLYFTET 2014: Månen kan vara svart
21.3 – 12.4 2015

Mellanrummet

Sakta växer grafiska sekvenser fram genom variation och repetition av former. Mönster i bild och ord. Upprepningar i struktur och tryck.

KONSTLYFTET startade 2011 och riktar sig till personer med kognitiva eller fysiska funktionshinder. Deltagarna inspireras av utställningar på Malmö Konsthall och arbetar med grafik i liten och stor skala. Alla deltar utifrån sina förutsättningar. Årets tema har varit bok.

I KONSTLYFTET 2014 medverkar Daglig Verksamhet LSS Bokbytet, Framtiden, Informationsgruppen, Konstfabriken, Kronan, Kulladal, Linnéhuset och Pappersmakarna.

Projektledare: Antje Nilsson, Malmö Konsthall, och Ellisif Hals & Eva Hejdström, KKV Grafik. Konstlyftet genomförs med stöd från Malmö Kulturförvaltning.
Läs merSKAPANDE SKOLA: Tankerum
15/1 – 1/3 2015

K-salen

Anima, själ.
Graph, skrift.
Camera, rum.
Ett eget rum, i rummet.
Ett rum, flera rum.
Flera rum, ett rum.
Minnen, drömmar, rädslor, fantasi, magi.
Hemligheter.


Tankerum är en utställning som växer fram som en del av ett Skapande skola-projekt för stadsområde Söder. Klasserna som deltar skapar egna tankerum. Där finns det gömda små lappar med nedskrivna ord om det man tycker om, och inte tycker om. Det finns viljor, önskningar och skatter.
Projektet görs i samarbete med konstnär Karolina Erlingsson.

Tack till följande deltagande klasser: Lindängeskolan, 2A och 2B; Gullviksskolan, 2A och 2B; Munkhätteskolan, 2A och 2B; Kungshögsskolan, 2A, 2B och 2C; Rosenholmsskolan, 2C; Hermodsdalsskolan, 2A och 2B samt Söderkullaskolan, 2A, 2B och 2C.FÖRELÄSNING/SAMTAL: Konst som exorcism
Ons 25/2 kl. 19

Malmö Konsthalls auditorium

Institutet #10: ”Art as exorcism: a therapeutic remedy via negativa"

Som avslutning på Institutets utställning och programserie, som Insitutet har genomfört inom ramen för The Alien Within – A living laboratory of Western society, vill de med detta samtal skapa utrymme för (själv-)reflektion. Samtalet kommer att belysa olika perspektiv såsom mottagandet, konstnärlig och samhällelig relevans, samt mötet mellan teater och bildkonst. Samtalet leds av Erica Li Lundqvist, fil. dr i islamologi, och deltagare är Institutets konstnärlige ledare Anders Carlsson samt Ervik Cejvan, doktorand i religionsfilosofi.PENDULUM MUSIC
23-28/2 kl. 14

The Alien Within – A living laboratory of Western society
C-salen

Institutet presenterar Pendulum Music (For Microphones, Amplifiers, Speakers and Performers) av Steve Reich från 1968 – i samarbete med Covenant. Ljudverket är ett tongivande exempel på s.k. ”process music”, där själva proceduren skapar musiken. Besökarna inbjuds att själva utföra Pendulum Music utifrån partituret. Är ni redan en grupp på fyra personer kan ni boka in er på andra tider enligt överenskommelse. Kontakta: catjarandreas@gmail.com.
Läs mer


LJUDPERFORMANCE: Pendulum Music
Sön 22/2 kl. 15.00, 15.45 samt 16.30

The Alien Within – A living laboratory of Western society
C-salen

Institutet #9: ”Minimalism is the last ism”

Institutet presenterar Pendulum Music (For Microphones, Amplifiers, Speakers and Performers) av Steve Reich från 1968 i samarbete med Covenant (Eskil Simonsson, Daniel Jonasson, Joakim Montelius, Andreas Catjar). Ljudverket är ett tongivande exempel på s.k. ”process music”, där själva proceduren skapar musiken. Verket kommer att framföras av Covenant.SPORTLOVSVERKSTAD: Flagga för din tanke!
17-19/2 kl. 11-16
OBS! Plats: Lindängenbiblioteket, Munkhättegatan 170


Är du sugen på att vara kreativ och sprida dina tankar?
Delta i verkstad med konstnären Zardasht Faraj och Antje Nilsson
från Malmö Konsthall. Skapa din egen flagga och sprid ditt budskap.
Vi ses på Lindängenbiblioteket!
Gratis, men begränsat antal platser.MÅNEN KAN VARA SVART
Konstlyftet 29/1.15 – 15/2.15
Form/Design Center

Lilla torg 9
Öppet tis-lör 11-17, sön 12-16

Sakta växer grafiska sekvenser fram genom variation och repetition av former. Mönster i bild och ord. Upprepningar i struktur och tryck.

Vernissage torsdag 29/1 kl 13-15
Carina Nilsson, ordförande i Sociala resursförvaltningen, inviger kl 13.30.

KONSTLYFTET startade 2011 och riktar sig till personer med kognitiva eller fysiska funktionshinder. Deltagarna inspireras av utställningar på Malmö Konsthall och arbetar med grafik i liten och stor skala. Alla deltar utifrån sina förutsättningar. Årets tema har varit bok.

I KONSTLYFTET 2014 medverkar Daglig Verksamhet LSS Bokbytet, Framtiden, Informationsgruppen, Konstfabriken, Kronan, Kulladal, Linnéhuset och Pappersmakarna.

Projektledare: Antje Nilsson, Malmö Konsthall, och Ellisif Hals & Eva Hejdström, KKV Grafik. Konstlyftet genomförs med stöd från Malmö Kulturförvaltning.
Läs merFÖREDRAG/MULTIMEDIA-EXTRAVAGANZA: Saskia Sassen & The Errorists
Lör 14/2 kl. 14–16 OBS! FULLBOKAT


Föredrag om kosmopolitism av sociologen Saskia Sassen följt av
The Ascendant Accumulation of Error, en multimedia-extravaganza av The Errorists (Andreas Köhler och Hilary Koob-Sassen).
På engelska. OBS! FULLBOKAT
Läs mer


PERFORMANCE/KONSERT: Sigurd der Kreuzritter
Sön 8/2 kl. 15

C-salen

#8: "I am not here, it is not me speaking"
Performance/konsert av Institutet

En musikalisk improvisation utifrån Institutets föreställning Sigurd der Kreuzritter (2013). Sigurd är ett förkroppsligande av vanmakten du dagligen efter förmåga försöker dölja. Han vet att du ljuger för dig själv och har kommit för att påminna om att bara våld förändrar världen.

Välkommen till normalitetens monstrarium, den slutgiltiga destinationen för MS Entreprenörskap.
Begränsat antal platser, så kom i tid. Pågår i cirka 40 minuter.


RELEASE OCH DEBATTKVÄLL
Ons 28/1 kl. 17-19

Malmö Konsthalls auditorium. Begränsat antal platser. Fri entré

Signal – Center för samtidskonst bjuder tillsammans med Lunds konsthall in till en eftermiddag/kväll på Malmö Konsthall med presentationer och diskussioner om samtidskonstens villkor och kulturpolitikens vägval.

Utgångspunkten för kvällen är rapporten Inga undantag. Värdeskapandet i små och medelstora samtidskonsthallar skriven av Mikael Löfgren och beställd av nätverket Klister, ett rikstäckande nätverk för små och medelstora samtidskonstinstitutioner i Sverige. I rapporten hävdas att samtidskonsten idag utgör en allt viktigare frizon för experimenterande och diskuterande verksamhet. De mindre konstinstitutionerna fungerar som viktiga offentligheter där allehanda ämnen läggs på bordet, samtidigt som de ingår i och bidrar till sammansatta och överlappande ekosystem, så som konstvärlden, lokalsamhället, bildningen, offentligheten och forskningen. Men hur ska man bäst utvärdera samtidskonsthallarna? Och varför är de ofta underfinansierade och underutnyttjade när de istället borde utgöra noder i kommunens och regionens inre liv?

Medverkar gör också Louise Andersson, kulturpolitisk expert på Sveriges Kommuner och Landsting samt Kunstkritikks redaktör Jonas Ekeberg som kommer att prata om hur en konsthall idag kan och bör agera i dagens kulturella och politiska klimat.
Läs merPERFORMANCE: Toleranshuvan Reloaded
Sön 25/1 kl. 15
26/1–5/2 kl. 13-15 (OBS! Ej 30/1)

C-salen

#7 "A pair of rubber gloves called tolerance"
Performance av Institutet

Som en del av projektet Invisible Empire (2010) lanserade Institutet Toleranshuvan – ett sinnrikt klädesplagg som låter dig stå upp för toleranta värderingar såväl som gömma dig bakom dem. Under toleranshuvan kan du vara dig själv! Behöver vi toleranshuvor 2015? För att utforska frågan vidare har Institutet engagerat två migranter från Rumänien som tigger i Malmö.
Läs merLÖRDAGSVERKSTAD
Lördagar: 24/1
kl. 13.30-16.30


Öppen verkstad för stora och små (från 5 år). Inspireras av den pågående
utställning The Alien Within – A living laboratory of Western society och
gör din egen konst i K-salen. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.KONSERT: Linnéa Carlsson med vänner
Sön 18/1 kl. 15

C-salen

#6 "The river is always flooding when it's time"
I samarbete med Institutet.

Malmökonstnären och Institutet-medarbetaren Linnéa Carlsson är känd för sina skulpturer, teckningar och målningar – men hon skapar även musik. Här i samarbete med bl.a. Sally Engström Apelmo, Anna Frykstam, Lovisa Orvarsson, Anders Carlsson och Erica Li Lundqvist. Ljudtekniker: Andreas Catjar
Lyssna på River Song


SÖNDAGSVERKSTAD
Söndagar: 8/2, 15/2, 22/2, 1/3
kl. 13.30-16.30


Öppen verkstad (från 8 år). Inspireras av pågående utställning
The Alien Within – A living laboratory of Western society och gör
din egen konst i K-salen. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.

Ett samarbetsprojekt inom Malmö Kulturförvaltning med filmpedagoger från
Kultur för barn och unga. Kultur för barn och unga är en av Kulturförvaltningens centrala enheter, med samordningsansvar för barn- och ungdomsverksamheterna, genom samarbetet med Malmö Konsthall möts två verksamheter och berikar varandra. Detta ger nya infallsvinklar i utbudet till alla Malmös barn och unga.


LÖRDAGSVERKSTAD
Lördagar: 31/1, 7/2, 14/2, 21/2, 28/2
kl. 13.30-16.30


Öppen verkstad för stora och små (från 5 år). Inspireras av pågående
utställning The Alien Within – A living laboratory of Western society och
gör din egen konst i K-salen. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.KONSERT: CDA + WLA + BZT
Mån 5/1 kl. 18-21

C-salen

#5: "Love is a burning thing, and it makes a fiery ring"

Konsert med CDA + WLA + BZT i samarbete med Institutet. En musikalisk hälsning från den romantiska kärlekens och den västerländska kärnfamiljens källare. I en två timmar lång ritual framförs det kompletta musikaliska partituret från triptyken om den romantiska kärleken och den västerländska familjen. Föreställningarna som ingår i triptyken är Conte d’Amour (2010), We love Africa and Africa loves us (2012) och Bis Zum Tod (2014).
Läs merARKIV

Utskriftsversion


Malmö Konsthall, S:t Johannesgatan 7, SE-205 80 Malmö, Sweden. Om cookies.

Site created by [funcform] with OOiS 3.3.3