VÄLKOMMEN
OM MALMÖ KONSTHALL
AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR
KOMMANDE UTSTÄLLNINGAR
TIDIGARE UTSTÄLLNINGAR
PROGRAM
KONTAKT
SÖK
DAG FÖR DAG
BARN OCH UNGA
BOKHANDELN
IN ENGLISH


Aktuellt program


HELGVERKSTAD SPECIAL: Serieteckning
Söndag 15.10 kl. 13–16:30

K-salen

Öppen workshop för stora och små med Koshk Comics från Egypten och Tusen Serier från Malmö. Vilket språk talar du? Var med och skapa serier på svenska, engelska och arabiska. Tillsammans med Koshk Comics och Tusen Serier får du möjlighet att prova på att skapa din egen karaktär, din egen serie-stripp och sedan göra ditt eget fanzine.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.
Samarr. Historielabbet, Koshk Comics och Tusen Serier.


HELGVERKSTAD
Lördagar och söndagar: 30.9–1.10, 7–8.10 och 14.10
kl. 13–16.30

K-salen

Öppen verkstad för stora och små. Inspireras av utställningen pressure | imprint. Gör din egen konst. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.


VERKSTAD på Garaget
Onsdagar kl 14–16

11, 18 och 25 oktober
1, 8, 15, 22 och 29 november

Malmö Konsthall har under hösten öppen verkstad på Garaget, Lönngatan 30.
Gratis, begränsat antal platser.


WORKSHOP med Tusen Serier och Koshk Comics
Onsdag 18.10 kl. 19–21

K-salen

Är du intresserad av serier? Kanske har du redan publicerat eller har du precis börjat arbeta på ditt eget fanzine? Serieorganisationerna Koshk Comics från Egypten och Tusen Serier från Malmö håller tillsammans en workshop om självpublicering och serieskapande.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.
Samarr. Historielabbet, Koshk Comics och Tusen Serier.BÄSTA BIENNALEN!: Vernissage, samtal och verkstad med Siri Ekker Svendsen
Lördag 21.10 kl. 13–16.30

K-salen

Vernissage för Siri Ekker Svendsens utställning All the whisperings of the world i K-salen. Siri Ekker Svendsens undersöker i en serie svartvita fotografier regnskogen i Madre de Dios i Peru och sin egen allergi mot paranöten . Möt henne när hon berättar om sina bilder.

Konstnärssamtal kl. 13: Siri Ekker Svendsen med efterföljande helgverkstad.
Gratis och öppet för alla. Ingår i Bästa Biennalen!


HELGVERKSTAD SPECIAL: Bästa Biennalen!
Lördagar och söndagar 22.10, 28–29.10, 4–5.11 kl. 13–16

K-salen

Kom och upplev Siri Ekker Svendsens fotografier från Madre de Dios. Bli inspirerad och skapa dina egna bilder. Startar med visning kl. 13.
Gratis och öppet för alla. Ingår i Bästa Biennalen!BOKRELEASE: Dagarnas Skum 2.0 av Peter Bryngelsson
Söndag 22.10 kl. 15

Mellanrummet / Malmö Konsthalls bokhandel


Boken om gruppen Ragnaröks låt ”Dagarnas Skum” av Peter Bryngelsson skildrar en tid då upphovsmannen nästan suddades ut och ersattes av en kollektiv interaktions-process som i sin konsekvens ledde till en öppnare mer välkomnande produktionsmetod men framför allt att den så kallade branschen för en liten tid förlorade kontrollen eller upplevde att de inte kunde räkna ut vem som skulle köpa vad.

Boken är också en berättelse om ett mirakel, om musik som återskapas på den arena där den nutida kollektiva processen utvecklas – dvs. Internet. Boken, som är utgiven av Dos förlag, innehåller bilder av Peder Nabo samt texter av Mats Trondman, Ulrika Knutson och Per Engström.

Peter Bryngelsson är på plats under releasen för att berätta mer, spela och läsa ur boken Dagarnas Skum 2.0.FÖREDRAG: ”Det är vi som är scenen!” av Thomas Millroth
Ordbilder och vykort, hur konsten tog plats och störtade en regering. Om scenen i DDR/Östtyskland
Onsdag 25.10 kl. 19
C-salen

Utanför det statliga konstlivet i Östtyskland växte andra scener fram i privata gallerier och genom konstnärsinitiativ. Konkret poesi skapades, textbilder gjordes, vykort formulerades, böcker och tidskrifter kom till för hand. En ny bildvärld, där musik, text, bild och aldrig sinande energi och uppfinningsrikedom, uppstod. Ruth Wolf-Rehfeldt var en av pionjärerna inom mail art och das Wort Bild. Spåren syns än i dag. Författare och konstkritiker Thomas Millroth berättar om mail art, om illegala gallerier, om ordbilden och hur de konstnärsgjorda böckerna och tidskrifterna förändrade hela genren. Vi kallar det för underground, men när Millroth sade det till dem i DDR svarade de alltid, att det här är inte underground, det är vi som är scenen! Och det var det.
Fri entré, men begränsat antal platser.
Samarr. ABF MalmöHÖSTLOVSVERKSTAD
31.10 – 2.11 kl. 13–16

K-salen

Kom och upplev Siri Ekker Svendsens fotografier från Madre de Dios. Bli inspirerad och skapa dina egna bilder. Startar med visning kl. 13.
Gratis och öppet för alla. Ingår i Bästa Biennalen!FÖREDRAG: The Time of One’s Life: Typewritings by Ruth Wolf-Rehfeldt
Zanna Gilbert
, research specialist at the Getty Research Institute, Los Angeles
Onsdag 1.11 kl. 19
C-salen

"Att spara tid är att förlänga livet" hävdade en tidig annons för den nyuppfunna skrivmaskinen 1890. Denna föreläsning av Zanna Gilbert, forskare vid Getty Research Institute i Los Angeles, erbjuder ett mångfacetterat perspektiv på Ruth Wolf-Rehfeldts ”typewritings”, med särskilt fokus på hennes användning av skrivmaskinen. För Wolf-Rehfeldt var skrivmaskinen ett konstnärligt verktyg för att skapa komplexa kompositioner av visuell poesi och abstrakta mönster. Verken väcker ur ett historiskt perspektiv existentiella frågor som rör tid och konstnärligt arbete i Östtyskland med dess statssocialism. Skrivmaskinsverken kopplar även Ruth Wolf-Rehfeldt till de internationella rörelserna konkret poesi, abstraktion, mail art och konceptkonst, samt deras reaktioner på informations- och kommunikationsteori. Användningen av skrivmaskinen kommer även att ses i förhållande till själva begreppet modernitet, könsbestämd och avkönad arbetskraft, tryck och publicering samt censureringen av informations- och trycktekniker i DDR.
OBS! På engelska. Fri entré, men begränsat antal platser.
Samarr. ABF MalmöFÖREDRAG: Från konkret dikt till vispo av Joakim Norling
Ruth Wolf-Rehfeldts skrivmaskinskonst i ett litterärt sammanhang
Onsdag 8.11 kl. 19
C-salen

Ruth Wolf-Rehfeldts verk visas just nu på Malmö Konsthall. Men det finns goda skäl att även placera henne i ett litterärt sammanhang. I mitten av 1950-talet uppstod den konkreta poesin, som använde ord och bokstäver som material för att skapa dikter som skulle upplevas snarare än förstås. Med tiden har termen “konkret” fått ge vika för den mer omfattande “visuell”. I det här föredraget tecknar Joakim Norling, redaktör för tidskriften och förlaget Timglaset, den konkreta och visuella poesins historia med särskild tonvikt på skrivmaskinens roll och Ruth Wolf-Rehfeldts plats i historien.
Fri entré, men begränsat antal platser.
Samarr. ABF MalmöARTIST'S TALK: Ester Fleckner
Onsdag 15.11 kl. 19

Utställningshallen

Ester Fleckner (född 1983 i Danmark, bosatt i Berlin) berättar om sina verk som visas just nu på Malmö Konsthall i utställningen pressure | imprint. Fleckners verk ställer frågor om material, kropp och språk med ett uttalat queerpolitiskt perspektiv. Hon arbetar ofta med träsnitt, en konstnärlig teknik med anor i Europa från det sena 1300-talet. Träsnittet bär prägel av handens arbete: eventuella fel och misstag som kan uppstå under arbetets gång kvarstår och mångfaldigas i bilden. Dessa typer av betydelseförskjutningar är något som Fleckner medvetet utnyttjar, bland annat genom sina skrivna kommentarer direkt på bildytan.
Läs mer
Samarr. ABF MalmöLjuVisPo: Bokstavsljud och bokstavsbild
Onsdag 22.11 kl. 19–21

C-salen

I Ruth Wolf-Rehfeldts bildkonst förvandlas skrivmaskinens bokstäver till bild på ett närmast magiskt vis. Den här kvällen kommer bokstäverna och orden att förvandlas till både ljud och bild framför våra ögon. Lina Nordenström använder skrivmaskinen både som rytmiskt ljudande instrument och upphov till dikt och bild som växer fram under uppförandet. Cecilie Bjørgås Jordheim låter frånvaron av bokstäver bilda underlaget för sina verk som framförs på speldosa. Bengt Adlers har i fyra decennier arbetat med ljudlikhet, ordlekar och språket som material i sitt författarskap. Kontorsorkestern är en av två orkestrar i världen som spelar seriös musik på skrivmaskin och består av kompositörerna av musik: Aron Fleming-Falk, Janos Vetö, Lukas Nystrand, Niklas Fridén, Morgan Schagerberg samt kapellmästare Robbert Vera Ek. Den här kvällen sammanför vi dessa fyra sinsemellan olikartade konstnärskap för en kväll där bokstävernas magi står i centrum.

Kvällens värd: Joakim Norling, redaktör för tidskriften och förlaget Timglaset
Fri entré, men begränsat antal platser.
Samarr. Timglaset och ABF Malmö


HELGVERKSTAD
Lördagar och söndagar: 11–12.11, 18–19.11 och 25–26.11
kl. 13–16.30

K-salen

Öppen verkstad för stora och små. Inspireras av utställningen med pressure | imprint. Gör din egen konst. Inleds med visning kl. 13.
Gratis. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser.TIDIGARE PROGRAM

Utskriftsversion


Malmö Konsthall, S:t Johannesgatan 7, SE-205 80 Malmö, Sweden. Om cookies.

Site created by [funcform] with OOiS 3.3.3